Francuska dozvolila gej brakove

Izvor: RTS, 18.Maj.2013, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska dozvolila gej brakove

Zakon koji dozvoljava gej brakove i usvajanje dece istopolnim parovima stupio na snagu u Francuskoj. Donošenju zakona prethodila višemesečna rasprava u parlamentu i brojne demonstracije. Predsednik Fransoa Oland potpisivanjem zakona ispunio predizborno obećanje.

Francuski predsednik Fransoa Oland potpisao je zakon koji dozvoljava gej brakove i istopolnim parovima da usvajaju decu, čime je taj zakon stupio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na snagu posle četvoromesečne borbe za njegovo usvajanje u parlamentu i brojnih demonstracija.

Prvo gej venčanje trebalo bi da se održi 29. maja u Montpeljeu na jugu zemlje. Potrebno je da prođe 10 dana od zakazivanja venčanja.

Ustavni savet odobrio je juče taj zakon, ocenivši da se njime ne krše bilo kakvi ustavni principi.

Legalizacija gej brakova bila je jedno od predizbornih obećanja socijaliste Fransoa Olanda.

Dok su ankete godinama pokazivale da većina Francuza podržava gej brakove dozvola da istopolni parovi usvajaju decu izazvala je veću kontroverzu.

Predlog zakona izazvao je višemesečne proteste, koje su organizovale uglavnom konzervativne i verske grupe.

Sinoć je oko 300 protivnika gej brakova demonstriralo u centru Pariza.

Oland je isto veče upozorio da će paziti da se zakon primenjuje na celoj teritoriji Francuske i da neće dozvoliti da se venčanja homoseksualnih parova remete.

"Došlo je vreme za poštovanje zakona i Republike", rekao je Oland.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dozvoljen gej brak u Francuskoj

Izvor: Radio 021, 18.Maj.2013

Francuski predsednik Fransoa Oland potpisao je danas zakon koji dozvoljava gej brakove i istopolnim parovima da usvajaju decu, čime je taj zakon stupio na snagu posle četvoromesečne borbe za njegovo usvajanje u parlamentu i brojnih demonstracija.

Nastavak na Radio 021...

U Francuskoj legalizovani gej brakovi

Izvor: EurActiv Srbija, 18.Maj.2013

U Francuskoj istopolni parovi mogu da od sada sklapaju brak i usvajaju decu. Zakon koji je to omogućio stupio je na snagu 18. maja posle četvoromesečne borbe za njegovo usvajanje u parlamentu i demonstracija pristalica i protivnika tog zakona. Prvo gej venčanje trebalo bi da se održi krajem maja...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Zakon o gej brakovima u Francuskoj stupio na snagu

Izvor: Vostok.rs, 18.Maj.2013

18.05.2013. -..Predsednik Francuske, Fransoa Oland, 18. maja ujutru je potpisao zakon koji omogućava sklapanje zvaničnog braka među predstavnicima seksualnih manjina. Francuska je 14 država koja je dozvolila homoseksualcima da zvanično osnivaju porodicu. Za predsednika – socijalistu zakon ''brak...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.