Evropski sud: Ruski zakon podstiče homofobiju

Izvor: N1 televizija, 20.Jun.2017, 11:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski sud: Ruski zakon podstiče homofobiju

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio je danas da ruski zakon o zabrani homoseksualne propagande krši pravo na slobodu izražavanja za manjine i ohrabruje homofobiju.

Sud je presudio u korist trojice gej aktivista koji su tužili Rusiju da im je prekršila pravo na slobodu izražavanja, zagarantovanu Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Oni su nekoliko godina vodili kampanju za promociju >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << prava homoseksualaca i više puta su bez uspeha podnosili zahtev za održavanje gej parade u Rusiji.

Rusija je 2013. godine, posle zakona u nekoliko regiona, donela federalni zakon o zabrani širenje homoseksualne propagande maloletnicima.

Kritičari navode da je zakon zabrana svake javne diskusije o homoseksualizmu, dok vlasti tvrde da je on u interesu dece.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sud u Strazburu: Ruski zakon diskriminatorski; Ruska vlast: Zakon u interesu djece

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Jun.2017

STRAZBUR - Evropski sud za ljudska prava donio je danas presudu da ruski zakon koji zabranjuje promovisanje homoseksualizma krši pravila Evropskog ugovora o slobodi izražavanja i diskriminiše gej populaciju...Svrha zakona i način na koji je formulisan i primjenjen u predmetu žalbe, koju su podnijela...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.