EU: Parada kao potvrda slobode

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 11.Okt.2010, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Parada kao potvrda slobode

Brisel -- Evropska komisija ocenila je beogradsku Paradu ponosa kao "potvrdu slobode izražavanja" i odbacivanje svake diskriminacije.

Dan nakon održavanja Parade ponosa u Beogradu, evropski zvaničnici pozdravljaju odlučnost vlasti Srbije da zaštite taj skup.

"EU je zajednica vrednosti koja jamči za slobodu udruživanja, slobodu izražavanja i odbacivanje svake diskriminacije, uključujući onu vezanu za seksualnu sklonost", izjavila je portparolka Komisije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Maja Kocijančič.

Po našem mišljenju, dodala je portparolka visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost EU Ketrin Ešton, "srpske vlasti su podržale taj događaj i preduzele mere da se osigura bezbednost".

Ona je time odgovorila na novinarsko pitanje da li je jednostavna činjenica da je juče u Beogradu održan defile homoseksualnih aktivista, koji je izazvao velike sukobe, predstavljao prodor u ostvarivanje ljudskih prava u Srbiji, imajući u vidu da je Evropska komisija tome pridala veliki značaj i da je šef delegacije EK u Beogradu bio među učesnicima te parade.

Maja Kocijančič je istakla da je gej parada u Beogradu "u osnovi bila izraz takvih (evropskih) vrednosti".

Srpske vlasti su bile rešene da zaštite prava učesnika Parade ponosa da demonstriraju, a delovale su profesionalno i uzdržano kako bi se taj događaj održao, dodala je ona.

Drugi predstavnik za štampu u Evropskoj komisiji Olivje Baji je takođe rekao da je za Evropsku komisiju "jako važno to kakve su poruke juče upućene iz Beograda, a to je da je sloboda demonstriranja ključna vrednost Evropske unije".

Na pitanje novinara da je opravdano da visoki zvaničnici EU učestvuju na strani demonstranata u pojedinim zemljama, kao što je to i u Parizu učinio šef delegacije EK u slučaju protesta protiv repatrijacije Rome, Baji je uzvratio da to treba naknadno proveriti sa zaduženima za pitanja postupaka i delovanja zvaničnika Evropske komisije.

Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland izrazio je zabrinutost zbog nasilnih incidenata u Beogradu tokom održavanja Parade ponosa. Istovremeno, ali je istovremeno pozdravio odlučnost vlade da brani ljudska prava.

"Manjinske grupe, poput pripadnika gej i lezbijske populacije, ne smeju da žive u strahu od nasilja ni u Srbiji ni drugde u Evropi", rekao je on.

"Promene se ne dešavaju lako"

S druge strane, kopredsednica Izvršnog odbora međunarodne organizacije za zaštitu gej i lezbijskih prava ILGA-Europe, čije je sedište u Briselu, Linda Frajman, kaže da se dešavanja u Beogradu povodom Parade ponosa ne razlikuju ni u čemu od incidenata koji su svojevremeno pratili slične događaje u ostalim evropskim gradovima - Londonu, Parizu, ili Berlinu.

"Društvene promene ne dešavaju se brzo. Treba imati na umu da je izlazak na ulice LGBT populacije svojevremeno bio shvaćen kao izuzetno provokativan u najvećem delu Evrope", kaže ona.

Frajmanova podseća da parade ponosa nigde nisu počele kao festivalski događaji na koje smo sada navikli.

Ona je rekla da se nadu da će jednog dana i u Beogradu učesnici parade ponosa moći da šetaju na ulicama koje nisu potpuno opustele iz bezbednosnih razloga i bez straha za svoj život.

Podsetimo, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin oštro je osudio nasilje tokom održavanja parade, ocenivši da je iz Beograda u svet poslata izrazito loša poruka, koja može negativno da utiče na odluku Holandije o daljem napretku Srbije na putu ka EU.

U Beogradu je u nedelju održana prva Parada ponosa uz učešće više od hiljadu osoba, a protivnici te manifestacije izazvali su nerede i incidente u kojima su meti huligana mahom bili pripadnici policije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.