Džomić: Poverenica nije nadležna

Izvor: RTS, 06.Mar.2011, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džomić: Poverenica nije nadležna

Mitropolit Amfilohije je državljanin Crne Gore i nema razloga da postupa po preporukama poverenice za ravnopravnost Nevene Petrušić, rekao Velibor Džomić iz Mitropolije crnogorsko primorske.

Koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić oštro je kritikovao srpsku poverenicu za ravnopravnost Nevenu Petrušić, koja je mitropolitu Amfilohiju preporučila da se izvini gej populaciji, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << učesnicima beogradske Parade ponosa i primi njihove predstavnike.

Džomić je rekao Tanjugu da mitropolit Amfilohije nema razloga da postupa po instrukcijama i preporukama Petrušićeve jer je on državljanin Crne Gore.

Petrušićeva je preporučila mitropolitu da se javno izvini učesnicima beogradske Parade ponosa zbog govora mržnje kojim je, kako tvrdi, prekršio Zakon o zabrani diskriminacije.

"Prema istoj logici, i ja bih naložio poverenici Petrušić da ponovo pročita Ustav Republike Srbije i srbijanski antidiskriminacioni zakon", rekao je Džomić, koji smatra da poverenica za ravnopravnost nije pročitala važeće pravne propise Srbije i da zato "blamira" Srbiju u Crnoj Gori.

Džomić, koji je i podgorički paroh, kazao je da Petrušićeva nema pravo da nalaže mitropolitu Amfilohiju jer ni stvarno ni mesno nije nadležna.

On je dodao da Petrušićeva nema pravo ni da nalaže crnogorskom mitropolitu kada će i da li će koga on da primi.

Džomić je, takođe, rekao da se čudi što Petrušićeva, kada "već krši zakon, nije naložila Slovencu Jelku Kacinu da se izvini mitropolitu Amfilohiju".

Poverenica za ravnopravnost Nevena Petrušić je rekla da bi bilo važno da mitropolit Amfilohije primi delegaciju aktivista koji se bore za prava seksualnih manjina kako bi se upoznao sa problemima sa kojima se suočavaju.

Petrušićeva je, na osnovu pritužbi građana, analizirala mitropolitov govor okupljenima na Luštici u Crnoj Gori, odnosno ideje i stavove koje je izrekao dan nakon "Parade ponosa" 2010. godine, i utvrdila da je tokom postupka mitropolit prekršio zabranu govora mržnje.

Mitropolit Amfilohije je dužan da u roku od 30 dana od prijema preporuka po njima i postupi i o tome obavesti poverenika, a ukoliko se to ne dogodi poverenik je u skladu sa zakonom ovlašćen da izda meru opomene i ostavi novi rok.

Ukoliko se preporuka ponovo ne ispoštuje, poverenik je po zakonu ovlašćen da pokrene i sudski postupak po prijavamo za kršenje zakona o borbi protiv diskriminacije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mitropolit Amfilohije se neće izvinjavati učesnicima gej parade

Izvor: Blic, 06.Mar.2011

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit Amfilohije nema razloga da postupa po instrukcijama i nalozima poverenice za zaštitu ravnopravnosti u Srbiji, jer je državljanin Crne Gore, izjavio je koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić...Poverenica za zaštitu ravnopravnosti...

Nastavak na Blic...

Amfilohije se neće izviniti učesnicima "Parade ponosa"

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Mar.2011

Mitropolit Amfilohije nema razloga da postupa po instrukcijama i nalozima poverenice za zaštitu ravnopravnosti u Srbiji, jer je državljanin Crne Gore, izjavio je koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić. Poverenica za zaštitu ravnopravnosti u Srbiji Nevena Petrušić...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Amfilohije se neće izviniti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Mar.2011

PODGORICA -..Mitropolit Amfilohije nema razlog da postupa po nalogu povereništva za zaštitu ravnopravnosti u Srbiji, jer je državljanin Crne Gore, izjavio je pravnik Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić...Poverenica za zaštitu ravnopravnosti u Srbiji Nevena Petrušić preporučila je...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Amfilohije odbija da se izvini

Izvor: Šumadija Press, 07.Mar.2011, 11:25

Mitropolit Amfilohije nema nameru da se izvini gej populaciji, kako je to od njega tražila poverenica za ravnopravnost.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.