Duma protiv gej propagande

Izvor: Mondo, 25.Jan.2013, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duma protiv gej propagande

Donji dom ruskog parlamenta usvojio je danas u prvom čitanju nacrt zakona o zabrani širenja "homoseksualne propagande" među maloletnicima.

Ispred zgrade skupštine u vrijeme sednice održan je protest povodom predloženog zakonskog rešenja, tokom kojeg su se sukobili aktivisti za prava gej osoba i njihovi protivnici. Policija je privela oko 20 ljudi.

Predlog zakona, usvojen sa 388 glasova "za" i jednim >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << "protiv", sličan je pravnom aktu usvojenom u nekoliko ruskih gradova, uključujući Sankt Peterburg.

"Mi živimo u Rusiji, ne u Sodomi i Gomori. Rusija je zemlja stara nekoliko hiljada godina, zasnovana na tradicionalnim vrednostima, a njihova zaštita meni je važnija čak i od nafte i gasa", rekao je pre glasanja poslanik Jedinstvene Rusije Dmitrij Sablin, preneo je Rojters.

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava smataju da je stvarni cilj zakona "smanjenje prava seksualnih manjina", pošto zakon ne definiše precizno šta se smatra "homoseksualnom propagandom".

Predlog zakona mora proći još dva čitanja u Državnoj Dumi, glasanje u gornjem domu parlamenta i dobiti potpis od predsednika Vladimira Putina.

Prošle godine, najviši sud u Moskvi podržao je zabranu gej parada u glavnom gradu Rusije u narednih 100 godina. Evropski ljud za ljudska prava zbog toga je izrekao novčanu kaznu Rusiji.

Homoseksualnost je skinuta sa liste krivičnih dela u Rusiji 1993. godine.

Prema predlogu zakona, pojedinci koji promovišu "homoseksualno ponašanje među maloletnicima" mogu biti kažnjeni novčano iznosom do 5.000 rubalja (124 evra), a zvaničnici koji to učine mogu dobiti deset puta veću kaznu. Preduzeća i škole mogu biti kažnjene iznosom do 500.000 rubalja.

(Srna Foto Fonet AP)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija: Poslanici podržali zabranu homoseksualne propagande

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Jan.2013

MOSKVA - Donji dom ruskog parlamenta usvojio je danas u prvom čitanju nacrt zakona o zabrani širenja "homoseksualne propagande" među maloljetnicima.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.