Drugi Split prajd protekao bez incidenata

Izvor: Studio B, 09.Jun.2012, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drugi "Split prajd" protekao bez incidenata

Za razliku od prošlogodišnjeg "Split prajda", koji je završio vređanjem i gađanjem učesnika, ovogodišnja povorka, u kojoj se uz znatno veći broj učesnika našlo i petoro ministara i brojne javne ličnosti, prošla je bez incidenata, uz zastave duginih boja.

Šetnja je završena na Rivi bez ikakvih incidenata, uz muziku, u veselom raspoloženju i uz adekvatno policijsko prisustvo, izjavio je za Tanjug predsednik beogradske Gej strejt alijanse Lazar Pavlović koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << je učestvovao na "Split prajdu".

Ovogodišnju povorku, u kojoj je nakon okupljanja u parku Đardin bilo oko 1.000 ljudi, obezbeđivalo je 900 do 1.000 pripadnika redovne i interventne policije uz dva vodena topa i uz nadletanje helikoptera.U povorci su bili i ministri unutrašnjih poslova Ranko Ostojić, spoljnih poslova Vesna Pusić, veterana Predrag Matić Fred, uprave Arsen Bauk i graditeljstva Ivan Vrdoljak.Tu su bili i književnik i filozof Predrag Matvejević, režiseri Nenad Puhovski i Rajko Grlić, brojni muzičari i novinari, među kojima i novinar Drago Pilsel, koje je ranijih godina bio i na povorkama u Zagrebu.

Policija je zabranila ugostiteljima da piće poslužuju u staklenim bocama ili čašama, a centar grada i deo Rive na kome se održava skup ograđen je brojnim metalnim preprekama.

Policija je do 15 sati, kada je počeo "Split prajd", privela 20 osoba, uglavnom zbog slučajeva kršenja javnog reda i mira, pijanstva ili što nisu imali dokumente, a do kraja skupa privedeno je ukupno 40 osoba. Incidenata nije bilo, osim što je jedan građanin probio policijski kordon, ali je odmah uhapšen.

Svakog učesnika povorke redari su detaljno pegledavali pri ulasku u park, a osim što je policija s psima obezbeđivala sam park, širi rejon obezbeđivale su jake policijske snage."Treba biti u Splitu da pokažemo da smo zemlja koja provodi svoje zakone, da neće tolerisati nasilje ili da se ljude diskriminiše zbog rase, nacije, životnog stila. Jedino što nije dozvoljeno jeste nasilje", rekla je Pusićeva.

Na prigodnom programu na Rivi organizatori iz grupa "Kontra", "Iskorak" i "Domine", zahvalili su onima koji su došli, a sve je na improvizovanoj bini pratio ženski hor.MUP odbio sve zahteve gradskih vlasti da se trasa prolaska kolone i održavanje skupa izmesti s Rive i traženje Građanske inicijative za Split da se na Rivi održi njihov kontramiting.

Katolička crkva pozvala je sve protivnike skupa i ideja koje on promoviše da se uzdrže od nasilja.Na "Split prajd" reagovali su i organizatori "Zagreb prajda", koji su ocenili da je hrvatska policija pokazala da kad hoće može obezbediti pravo na javno okupljanje svih građana Hrvatske.

"U Splitu su danas pobijedili otpor i borba LGBT zajednice, naših familija i naše dece. Pokazali smo, ne samo da imamo pravo javno iskazivati svoj seksualni i rodni identitet, već i da je on važno i društveno i političko pitanje ove zemlje", ističe se u saopštenju.Organizatori Zagreb prajda od ministara koji su danas bili u Povorci ponosa u Splitu, kao i od vlade i Sabora u celini, traže da odmah pristupe izradi svih potrebnih zakona kojima bi se pravni, društveni i porodični položaj LGBT osoba, parova i familija u Hrvatskoj u potpunosti izjednačio s pravima svih ostalih građana.
Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bez incidenata na Paradi ponosa u Splitu

Izvor: Radio 021, 09.Jun.2012

Šetnja povodom druge "Parade ponosa" u Splitu završena je na Rivi bez ikakvih incidenata, uz muziku, u veselom raspoloženju i uz adekvatno policijsko prisustvo, rekao je predsednik beogradske Gej strejt alijanse Lazar Pavlović.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.