Dojava o bombi prekinula prikupljanje potpisa za Paradu ponosa

Izvor: Blic, 11.Jun.2010, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dojava o bombi prekinula prikupljanje potpisa za Paradu ponosa

Tribina u zgradi Gradske uprave, na kojoj su se prikupljali potpisi za održavanje Parade ponosa u Beogradu, prekinuta je u 17 časova nakon dojave o podmetnutoj bombi.

Zgrada Gradske uprave na Trgu Nikole Pašića je ispražnjena i proverava se da li je dojava bila lažna.

Tribina je prekinuta oko 17 časova zbog dojave o bombi, još uvek se utvrđuje da li je informacija bila lažna

Nevladine organizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Gej strejt alijansa i Kviria (Queeria) su počele prikupljanje 10.000 potpisa za podršku održavanju Parade ponosa koju organizuju pripadnici lezbijske, gej, biseksualne i transseksualne (LGBT) zajednice.

Svojim potpisima održavanje Parade ponosa do sada je podržalo oko 350 građana.

Plan organizatora je prikupljanje 10.000 potpisa za održavanje Parade

Kako je precizirao predstavnik NVO Kvirija centar Boban Stojanović prikupljanje potpisa u naredna tri meseca biće organizovano i u Nišu i Leskovcu.

"Iz bezbednosnih i organizacionih razloga potpisi se neće prikupljati na uličnim štandovima već na skupovima koje ćemo organizovati u kulturnim centrima ili kafićima", rekao je Stojanović.

Zbog bezbednosti, potpisi se neće prikupljati na ulici, već u kulturnim centrima i kafićima

Prema njegovim rečima, očekuje se da najviše potpisa bude prikupljeno putem interneta na sajtu www.parada.rs, a ta mogućnost postojaće od naredne nedelje.

Predstavnik Kvirije naveo je i da građani koji žele da podrže održavanje Parade ponosa u Beogradu ne moraju da prilikom potpisivanja peticije upišu i svoje lične podatke iz dokumenata, dovoljani podaci biće potpis i profesija kojom se bave.

"Organizovanje Parade ponosa i podrška toj manifestaciji je test tolerancije i demokratije", poručio je Stojanović.

Potpisi podrške Paradi ponosa moći će od naredne nedelje da se daju i na sajtu www.parada.rs

Kako navode organizatori, prikupljanje potpisa nezvanično je počelo juče pa su podršku peticiji već pružili šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer, državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić i direktor Agencije za saradnju sa NVO i evropsku harmonizaciju Grada Beograda Danko Ružić.

Inicijativu su podržali i brojni predstavnici nevladinog sektora, kao javne ličnosti. Svoj potpis na peticiju stavila je slikarka Biljana Cincarević, glumci Irfan Mensur, Srna Lango i Lena Bogdanović. Održavanje parade ponosa takođe su podržali i reditelji Janko Baljak, Maja Uzelac, Mladen Đorević, kao i televizijska voditeljka Suzana Zlatanović-Luna Lu.

Potpis su već dali Biljana Cincarević, Irfan Mensur, Janko Baljak, Maja Uzelac, Luna Lu i još mnoge javne ličnosti

Današnjoj tribini u Gradskoj upravi Beograda prisustvovali su i narodni poslanici Skupštine Srbije Nataša Vučković (Demokratska stranka), Elvira Kovač (Savez vojvođanskih Mažara) i Željko Ivanji (G17 plus).

Nakon potpisivanja peticije za podršku organizovanju Parade ponosa poslanici su zajednički zaključili da je organizovanje takvog skupa pitanje osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.