Izvor: Blic, 04.Jun.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobio otkaz jer nije hteo da postane gej

KRAGUJEVAC - Na Neuropsihijatrijskoj klinici u Kragujevcu svakog dana najmanje jedan novi pacijent zatraži pomoć zbog nasilja koje trpi u porodici, na poslu ili u društvu. Broj lica koja trpe nasilje a javljaju se za pomoć lekarima porastao je tokom protekle dve godine 70 odsto. Od deset žrtava nasilja koje imaju tegobe osam su žene. Žale se uglavnom na nesanicu, depresiju, anksioznost, tugu, a tek nakon razgovora sa stručnjacima, razotkrivaju se pravi razlozi njihovih problema. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Prema rečima direktorke klinike dr Slavice Đukić-Dejanović, „na meti nasilnika su uglavnom žene koje imaju od 18 do 27 godina".

- Svakoga dana u ambulantu dođe novi pacijent sa ovim problemom. Nasilnici su rođaci, komšije, drugovi, poznanici i pretpostavljeni na poslu. Dobro je što su se žrtve osmelile da progovore. Jedan od drastičnih primera je učenica osnovne škole koja je prijavila oca, koji je od nje stalno tražio seksualni odnos. Tokom proteklih dana došla je i učenica srednje škole koja mesecima ne može da spava. U razgovoru smo utvrdili da joj brat ne da da izlazi u grad, da pronađe momka, da se zabavlja. On smatra da je ono što on radi i što je, u stvari, normalno - za žensku osobu nemoralno. Roditelji za njen problem nisu znali sve dok se nije javila lekaru. Devojku od 15 godina, koja je do polaska u srednju školu živela na selu, počeo je da napada ujak u čiji se stan u Kragujevcu preselila. Kada je sve prijavila lekarima, a žalila se da ne može da spava, došlo je do svađe u porodici, ali je ona spasena daljih trauma - kaže Slavica Đukić-Dejanović.

Skoro svaka peta osoba koja traži izlaz iz krize kod neuropsihijatra je muškarac. U porastu je broj onih koji trpe ucene na homoseksualnoj osnovi, uglavnom od šefova i poslodavaca. Potresan je primer B. Đ. (22), koji je u suzama došao u ambulantu Neuropsihijatrijske klinike. On je dobio uslov da ostane na radnom mestu, pa i da napreduje ako se uključi u krug gej društva. Nije pristao na to, ali je za izlečenje njegovih trauma i tuge bila potrebna terapija.

Redovna je pojava da su nasilnici muževi, istovremeno i očevi, koji dođu pijani kući i u kasne sate isteraju celu porodicu na ulicu. Razlozi su ljubomora, kompleksi, a supruge često prođu sa batinama, modricama, pretnjama. Policija reaguje, dovede ih u bolnicu, ali se oni zadržavaju na lečenju samo ukoliko postoji opasnost da nekoga povrede, što je retko.

I poslodavci nasilnici

- Poslodavci su posebna vrsta nasilnika, jer na indirektan način uslovljavaju mlade radnice da im udovoljavaju - od seksa pa do putovanja, čak i veze... Njima posao zavisi od toga i u strahu kako da obezbede egzistenciju za sebe, a neretko i za porodicu, upadaju u teška stanja. Prvi korak ka spasavanju od problema je da se žrtve jave nekom od stručnih lica - psihijatru ako su u školi, onda psihologu, a mogu da se požale i u Centru za socijalni rad - kaže Slavica Đukić-Dejanović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.