Izvor: Blic, Beta, 26.Feb.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktor Sava centra se izvinio

Iskreno mi je žao ako sam povredio nečija osećanja želeći da zaštitim učesnike konferencije Gej-strejt alijanse i posetioce FEST-a, kaže Dragan Vučićević, direktor Centra "Sava".



Direktor Centra "Sava" saopštio je da je jedini razlog otkazivanja konferencije za štampu Gej-strejt alijanse bila bezbednost učesnika i posetilaca >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << FEST-a.

"Sve ostalo što se pojavilo u javnosti su spekulacije i zlonamerno izvrtanje činjenica. Najiskrenije mi je žao ukoliko sam povredio nečija osećanja želeći da zaštitim učesnike konferencije za štampu i posetioce FEST-a, ali i sam objekat koji mi je poveren da se o njemu brinem u interesu svih Beograđana. Poučen ranijim dešavanjima, bilo mi je jasno da se radi o skupu visokog rizika. Iskustvo me uči da, nažalost, ovakvi događaji kao po pravilu izazivaju nasilnu reakciju jednog broja ekstremnih grupacija i da je bezbednost i organizatora i objekata u kojima se skupovi održavaju ugrožena. Takođe, pomenuta konferencija za štampu nije bila najavljena po uobičajenoj proceduri, čime bi se domaćinu, u ovom slučaju Centru Sava, dalo dovoljno vremena za primerenu organizaciju i dodatno obezbeđivanje učesnika", tvrdi Dragan Vučićević.

I gradonačelnik Beograda se izvinio

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izvinio se svim građanima koji su pogođeni otkazivanjem konferencije za novinare Gej strejt alijanse u Sava cetru. On je ranije danas rekao i da očekuje isto takvo izvinjenje direktora Sava centra Dragana Vučićevića.

"Mislim da mu je to više nego dovoljno", kazao je Đilas, odgovarajući na pitanje novinara da li će biti dodatnih sankcija za direktora Sava centra.

Đilas je rekao da se prikupljaju informacije kako je došlo do otkazivanja konferencije za novinare i izrazio uverenje da je direktor Sava centra takvu odluku doneo "iz bezbednosnih razloga".

"Svaki put kada se okupi manjinska populacija imamo probleme na ulicama Beograda", kazao je Đilas i naveo da direktor SC nije našao najbolje rešenje problema.

Đilas, koji je danas posetio Dnevni klub za stara lica - Stari grad, poručio je da dok je on gradonačelnik "niko neće biti diskriminisan.

Milićević: Ignorisanjem problema se neće doći do rešenja

Predsednik Gej strejt alijanse Boris Milićević izjavio je danas da će ta organizacija insistirati na odgovornosti nadležnih koji su joj zabranili da se obrati medijima u Sava centru.

Milićević je, na konferenciji za novinare u prostorijama Centra za kulturnu dekontaminaciju, rekao da gradska vlast "pokušava ignorisanjem" da pređe preko problema koji je nastao nakon odluke o zabrani konferencije za novinare u Sava centru. On je rekao da će se alijansa obratiti Socijalističkoj partiji Srbije (SPS) i predsedniku Skupštine grada Beograda Aleksandru Antiću kojeg će, kako je naveo, podsetiti na obećanje da će rešiti problem zbog odluke nadležnih u Sava centru.

"Pozvaćemo naše domaće i međunarodne partnere na bojkot Sava centra, a pravni timovi razmotriće i druge mogućnosti", rekao je Milićević i dodao da ta alijansa očekuje da gradske vlasti "odbrane Ustav Srbije i jednakost svih građana".

UN: Diskriminacija u suprotnosti sa Ustavom Srbije

Ujedinjene nacije u Srbiji izražavaju duboku zabrinutost zbog otkazivanja konferencije za štampu nevladine organizacije Gej-strejt alijansa, saopštila je Kancelarija UN u Beogradu.

Ovaj postupak predstavlja diskriminaciju koja je u suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije sa normama međunarodnog prava. Diskriminacija po bilo kom osnovu, uključujući i drugačiju seksualnu orijentaciju je u suprotnosti sa fundamentalnim pravima i slobodama proklamovanim u paktovima i konvencijama Ujedinjenih nacija koje je Srbija ratifikovala, podseća Kancelarija UN u Beogradu.

Ujedinjene nacije u Srbiji pozdravljaju brzu reakciju Vlade Republike Srbije i Državnog sekretara Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Jasna poruka da nema tolerancije za diskriminaciju koju je Državni sekretar uputio javnosti je od velikog značaja za unapređenje kulture ljudskih prava u Srbiji, navedeno je u saopštenju.

Ujedinjene nacije smatraju da je ovaj događaj još jedan indikator potrebe da se u Srbiji hitno donese opšti antidiskriminacioni zakon.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Misija UN: Ne tolerisati diskriminaciju

Izvor: Mondo, 26.Feb.2009

Misija UN u Srbiji zabrinuta zbog otkazivanja konferencije za medije Gej-strejt alijanse u Centru 'Sava'. Dragan Đilas poručio da, dok je on gradonačelnik, niko neće biti diskriminisan.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.