Dan ponosa LGBT zajednice

Izvor: B92, 27.Jun.2010, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan ponosa LGBT zajednice

Beograd -- Međunarodni Dan ponosa LGBT zajednice u Srbiji obeležen po prvi put, simboličnim razvijanjem zastave duge na zgradi Zaštitnika građana u Beogradu.

Širom sveta obeležava se 27. jun, Dan ponosa lezbejki, gej muškaraca, biseksualaca i transrodnih osoba.

Tim povodom sa zgrade u Beogradu, u kojoj se nalaze prostorije Zaštitnika građana, razvijena je zastava duginih boja, simbol LGBT populacije. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Na taj način, aktivisti LGBT organizacija i kancelarija Ombudsmana su pozvali na toleranciju i poštovanje prava ove manjinske grupe.

Bez incidenata, ali u prisustvu velikog broja policajaca, većinom u civilu, tačno u podne sa zgrade zaštitnika građana spuštena je zastava duginih boja.

Marija Savić iz organizacije za lezbejska ljudska prava "Labris", smatra da je važno što se u Srbiji Dan ponosa po prvi put obeležava na ovaj način.

"Isticanje dugine zastave na ovaj datum je nešto što se u mnogim zemljama dešava u znak podrške kako nacionalnih institucija tako i brojnih ambasada i nekih stranih institucija. Nama je neobično važno da se ovo prvi put dešava kod nas", poručuje ona.

Predstavnice "Labrisa" podsetili su na Povorku ponosa koja je trebalo da se održi pre 10 meseci, uz opomenu da se od tada do danas u položaju LGBT osoba ništa nije promenilo.

"Labris” još jednom od Vlade Srbije traži da omogući pravo na slobodno okupljanje svim građanima, kaže aktivistikinja te nevladine organizacije, Dragana Vučković.

"Niko od onih silnih huligana i nasilnika koji su pretili nasiljem i pozivali na nasilje nije uhapšen i nijedna organizacija nije zabranjena. Mi smo danas, nakon 10 meseci u poprilično sličnoj poziciji. I dalje je zaštitnik građana možda jedina institucija koja ne samo rečima već i delima, poput ovog danas, podržava LGBT populaciju", podsetila je ona.

Radi bezbednosti učesnika današnji događaj nije unapred najavljivan u medijima.

Zamenica zaštitnika građana, Zorica Mršević, kaže da je današnja akcija samo simbolično obeležavanje neophodnosti zaštite prava LGBT osoba, te da ne može biti zamena za Povorku ponosa.

"Ovo nije zamena za paradu. Parada ponosa je jedna druga vrsta događaja u organizaciji drugih aktera u drugo vreme. Za sada je ovo prosto simbolično obeležavanje neophodnosti zaštite prava LGBT osoba na njihov međunarodni dan", kaže ona.

"Nije u strogoj tajnosti čuvano, ali smo smatrali, savetovani smo od policije, radi bezbednosti i neobičnosti samog događaja da bude diskretnije sve to u pogledu najave", objasnila je Mrševićeva.

Zamenica zaštitnika građana istakla je "neophodnost zaštite i unapređenje prava pripadnika LGBT populacije od diskriminacije, govora mržnje, uvreda i nasilja, kao i pravo na bezbedno javno okupljanje".

Dan ponosa se obeležava širom sveta kao podsećanje na 27. jun 1969. godine, kada su u kvartu Stounvol, u Njujorku, počeli protesti LGBT osoba zbog diskriminacije i nasilja kojem su bili izloženi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.