Dan borbe protiv homofobije

Izvor: B92, Beta, 17.Maj.2009, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan borbe protiv homofobije

Beograd -- Danas je Međunarodni dan borbe protiv homofobije. Na današnji dan 1990. Svetska zdravstvena organizacija skinula je homoseksualnost sa liste mentalnih bolesti.

Pet godina kasnije, u Srbiji i dalje postoji otpor prema gej populaciji. Predrasude i nedovoljna informisanost dovode do širenja laži o lezbijkama, homoseksualcima i biseksualnim osobama.

Predsednik Kvirija centra Boban Stojanović >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kaže da istraživanja pokazuju da čak 75 odsto populacije u Srbiji ima negativan odnos prema homoseksualcima, dok čak tri četvrtine gejeva i lezbijki doživi neki vid nasilja.

"Najstrašnije je isključivanje. Isključivanje iz škole, srednje škole, fakulteta, isključivanje u porodici, od prijatelja... Dakle, ne da ste 100 odsto isključeni, ali postoji neka naznaka da niste dobrodošli”, kaže Boban Stojanović iz "Kvirije".

"Tako da je život gejeva i lezbejki prilično komplikovan i prilično se prilagođava potrebama drugih, a ne sopstvenim potrebama", rekao je Stojanović.

Neznanje i nedovoljna informisanost utiču na to da ljudi u Srbiji osuđuju pripadnike gej populacije.

"Mislim da nije normalno. Nije od gospoda Boga", "Jao užas. Ne znam, gadno mi je i ako je muški i ako je ženski, gadno mi je u svakom smislu", kažu pojedini građani.

Van Srbije i Balkana situacija je nešto drugačija, bar tako govore stranci - turisti u Beogradu.

"Oni su super ljudi. Ja sam barmen, oni ostavljaju super napojnice. Lepo se oblače, prave super žurke. Sviđaju mi se", "Svi moji najbolji prijatelji su homoseksualci. Ja sam iz Irske. Oni su fantastični", naveli su neki od turista sa kojima je B92 razgovarao.

Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić kaže da je strašno što homofobije ima svuda, od parlamenta do običnog, svakodnevnog života.

"Država je nosilac obaveze i mora da se nađe snage od strane političara i da se svi oni koji diskriminišu privedu pravdi. Ono što Ministarstvo radi je edukacija i saradnja sa drugim nadležnim institucijama, sa nevladinim organizacijama radi se na podizanju nivoa svesti i to je ono što je neophodno”, rekao je Karadžić.

"Treba da iskoristimo svaku priliku i pošaljemo jasnu poruku da je ovo društvo tolerancije i poštovanja ljudskih prava", kazao je on.

Karadžić smatra da situacija neće biti bolja sve dok oni koji diskriminišu homo i biseksualce ne budu oštrije kažnjavani zbog toga.

Ombudsman: Raširene predrasude

Homofobija je uperena ne samo protiv homoseksualnih ljudi, već je to problem svih nas, izjavio je zaštitnik građana Saša Janković.

"Kada se neko u našem društvu zbog svog ličnog svojstva oseća ugroženo i nebezbedno, niko od nas nije do kraja slobodan", naveo je Janković u saopštenju povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije.

Prema njegovim rečima, insistiranje na jednakim pravima i borba protiv diskriminacije po svakom osnovu, pa i po osnovu seksualne orjentacije, ne ugrožavaju našu slobodu već je dopunjuju.

"Lezbejke, homoseksualci, biseksualne i transrodne osobe često su žrtve mržnje i otvorene diskriminacije. Zbog raširenih predrasuda lako se stvaraju i prihvataju neistine o njima i stvara začaran krug homofobije", objasnio je Janković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.