Crnogorska policija progoni maloletnike zbog protesta protiv gej parade

Izvor: Press, 11.Okt.2013, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnogorska policija progoni maloletnike zbog protesta protiv gej parade

Oko stotinu građana Podgorice, većinom mladih, okupilo se 27. septembra na glavnom gradskom trgu kako bi podržali odluku o zabrani beogradske Parade ponosa i protestvovali protiv iste koja je najavljena za 20. oktobar u glavnom gradu Crne Gore.

LGBT Forum progres je naveo da je zbog tog protesta podneo prijavu podgoričkoj policiji.

"Jedinica za suzbijanje maloletničke delikvencije podnela je, tim povodom, Prekršajnom sudu u Podgorici prijave protiv devet maloletnika, zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << prekršaja Zakona o javnom redu i miru", navodi se u saopštenju.

LGBT Forum progres je izrazio zadovoljstvo ukupnim odnosom i pristupom crnogorske policije prema zaštiti gej populacije.

"Blagovremeno preduzimanje službenih mera važno je za prevenciju mogućeg nasilja na predstojećoj Povorci ponosa u Podgorici", navodi se u saopštenju.

Crnogorska policija ranije je odobrila održavanje Parade ponosa zakazane za 20. oktobar u Podgorici i započela bezbedonosne pripreme za taj događaj.

Policija je formirala poseban Operativni štab, koji je zadužen da prva gej parada u Podgorici prođe bezbedno.

U obezbeđivanju Parade ponosa, kako je saopšteno, biće angažovani kompletni sastavi Specijalne antiterorističke jedinice, Posebne jedinice, svi interventni vodovi i drugi uniformisani policajci i inspektori u civilu.

Oni će biti raspoređeni na maršuti gej povorke, ali i u drugim delovima Podgorice, kako bi se sprečili neki drugi incidenti i napadi u znak bunta zbog održavanja parade.

Prva gej parada u Crnoj Gori održana je 24. jula u Budvi, ali se završila neslavnim bilansom - žestokim sukobom policije i protivnika manifestacije, što je dovelo do privođenja i povreda.

Prvi deklarisani homoseksualac u Crnoj Gori i doskorašnji direktor LGBT Foruma progres Zdravko Cimbaljević podneo je nedavno ostavku u toj organizaciji, zbog, kako je naveo, svakodnevnih pretnji koje više nije mogao da podnese.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.