Crkva bez jedinstvenog stava o „Paradi ponosa”

Izvor: Politika, 26.Sep.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crkva bez jedinstvenog stava o „Paradi ponosa”

Niko od vladika nije se ponudio da istupi iz Sinoda

Sveti arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve nije se zvanično oglašavao povodom najava da će u Beogradu 20. septembra biti održana „Parada ponosa”, objavljivana su samo pojedinačna saopštenja nekih crkvenih arhijereja, ali je na poslednjoj sednici „crkvene vlade” ocenjeno da bi Crkva u svojim saopštenjima trebalo da bude znatno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pažljivija.

Četiri dana pre „Parade ponosa”, koja je u poslednjem trenutku otkazana iz bezbednosnih razloga, oglasio se mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji u odsustvu patrijarha Pavla predsedava Sinodom, i nazvao skup „povorkom Sodome i Gomore”. Iz saopštenja u kojem on ističe da Crkva nikada nije pozivala na nasilje, čak ni protiv onih „koji namjesto puta života biraju put beslovesnosti i smrti”, u javnosti je naročito kritikovan citat da se „drvo koje ploda ne rađa siječe i u vatru baca”, što su neki pravnici protumačili i kao krivično delo, odnosno javnu pretnju aktivnostima.

Dva dana posle tog saopštenja još jedan član Sinoda piše o „Povorci ponosa”: vladika bački Irinej. Istina, on ističe da nije ni nameravao da se oglašava povodom tog skupa, ali, kako je greškom naveden u medijima kao jedan od sagovornika o toj temi, on u saopštenju podseća da Crkva „ne odobrava javno izražavanje seksualne orijentacije ili bilo koje druge lične sklonosti, pogotovu ukoliko ona vređa pravo građana na privatnost i porodični život” i pojašnjava da Sinod o toj temi nije raspravljao i da stavovi izneti u javnosti predstavljaju lične stavove arhijereja i ne predstavljaju stav Sinoda.

Na poslednjoj sednici „crkvene vlade”, koju osim vladike Irineja bačkog i mitropolita Amfilohija čine još episkop zahumsko-hercegovački Grigorije, dalmatinski Fotije i niški Irinej, koji nije prisustvovao tom zasedanju, nezvanično, vladike su imale zamerke na oglašavanje povodom „Parade ponosa”, ali, kako saznajemo, nisu zbog neslaganja ponudili i da istupe iz ovog crkvenog tela.

U saopštenju Irineja bačkog preovlađuju nešto drugačiji tonovi i naglasci u odnosu na saopštenje mitropolita Amfilohija, smatra Živica Tucić, crkveni analitičar, iako je stav prema homoseksualizmu isti – pravoslavne crkve, pa i naša, ocenjuju ga najčešće kao greh.

– Bolje je da stavove o takvim temama iznosi Crkva kao celina, kao i da to bude predmet neke šire bogoslovske diskusije tokom koje bi se došlo do jedinstvenog stava. S druge strane, ne treba od Crkve očekivati neke brze i ishitrene reakcije, da ona brzo odgovori na pritiske javnosti. Bolje je da se ne izjašnjava uopšte, nego da reaguje na način koji će povrediti deo javnosti, a nekad i crkvenih krugova. To ne znači da bi Crkva trebalo bilo kome da povlađuje, i nije nikakva tragedija da ona ima drugačije mišljenje od države ili dela javnosti, ali treba da ima ubedljiv i jedinstven stav. Sinod nije ni morao da reaguje, a ovakvim pitanjima, etičkim uopšte, u drugim crkvama se, na primer, bave posebne komisije koje ih svestrano obrađuju i uobličavaju u jedinstveni stav crkve – ističe Tucić.

J. Beoković

[objavljeno: 27/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.