Bolji uslovi za Paradu ponosa

Izvor: B92, 19.Sep.2011, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolji uslovi za Paradu ponosa

Novi Sad -- Opšti uslovi za održavanje Parade ponosa su bolji nego proteklih godina, ali nje i dalje ne bi bilo bez pomoći državnih organa, ocenjuju organizatori.

Oni su ponovili da će parada biti održana 2. oktobra, kako je i planirano.

Parada ponosa će se održati 2. oktobra kako je i najavljeno, ali se vreme početka još ne zna, kao ni konkretna trasa, što zavisi od konačnog dogovora s policijom, rekli su organizatori.

"Uslovi za održavanje parade >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su bolji nego ranije, manje je negativnih grafita, protivnici su umereniji u iskazima, a procenjujemo da će i bezbednost biti na višem nivou. Niko u vlasti i vodećim strankama nije nas ubeđivao da odustanemo, štaviše od svih smo dobili verbalnu podršku", istakao je na konferenciji za novinare u sedištu Nezavisnog društva novinara Vojvodine Goran Miletić.

Prema njegovim rečima, u Srbiji i dalje postoji priličan broj ljudi koji se protivi javnom ispoljavanju drugačijeg seksualnog opredeljenja, zbog čega je pomoć države u organizovanju parade neophodna.

"Defile, dakle, još uvek ne možemo da pripremimo sami, a ukoliko kojim slučajem do njega ne dođe, onda će odgovornost snositi državni organi", zaključio je Miletić.

Moto ovogodišnje Parade ponosa je "Podrška porodice", a osim centralnog događaja u danima pre parade će biti održano mnogo drugih manifestacija, uključujući i "Prajd forum" na kojem će, pored ostalog, biti reči i o odnosu medija prema LBGT populaciji.

"Smatramo da najpre porodica, kao osnovna ćelija društva, mora da pruži punu podršku lezbejkama, biseksualcima, gejovima i tranvestitima, a onda će oni lakše doći i do uvažavanja u široj zajednici", istakla je Jovanka Todorović.

Predstavnik Centra za podršku mladim lezbijkama i gej muškarcima Adorjan Kuruc je najavio da će se Novosađani naći u prvim redovima beogradske Parade ponosa.

"Biće to parada ljubavi, slobode i tolerancije, na kojoj nema mesta mržnji i nasilju", rekao je Kuruc.

Predsednik NDNV Dinko Gruhonjić je potvrdio da to strukovno udruženje pruža bezrezervnu podršku ljudima drugačijih seksualnih opredeljenja, jer se radi o poštovanju osnovnih ljudskih prava.

"Nekada se u Srbiji ispoljavala otvorena homofobija, potom se došlo do stavova da niko nema ništa protiv lezbijki i homoseksualaca, ali da to ne moraju da iskazuju javno. Mi podržavamo tu grupaciju bez onog `ali`", dodao je Gruhonjić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.