Biljana Srbljanović: Parada ponosa postala naša tradicija i ponos

Izvor: Blic, 20.Sep.2015, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biljana Srbljanović: Parada ponosa postala naša tradicija i ponos

Dobro raspoloženje i karnevalska atmosfera odlike su današnjeg Prajda, na kojem su pred polazak povorke učesnici ispred zgrade Vlade Srbije uz muziku i šarene balone i zastavice igrali i čekali početak šetnje.

Kako javljaju Tanjugovi izveštači učesnici Prajda igraju uz muziku sa kamiona koji je okićen šarenim balonima, druže se, ima onih koji su došli rolerima, neki sa biciklama, s decom i kućnim ljubimcima.

Svima organizatori dele balone i zastavice, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << među prisutnima je puno zastava duginih boja. Lagano se učesnici šetnje svrstavaju u kolonu kako bi krenuli centralnim gradskim ulicama.

Neki imaju pištaljke, cisterna sa vodom je tu, a takođe se deli i flaširana voda i sve protiče mirno, bez incidenata.

Ima i stranaca koji su došli da podrže beogradski prajd, a učesnici se slažu da atmosfera podseća na onu sa sličnih manifestacuija u svetskim metropolama.

Prva kuma Parade ponosa u Beogradu Biljana Srbljanović, otvarajući Prajd, rekla je da je Parada naša tradicija i ponos, i pozvala sve učesnike da iskažu solidarnost sa izbeglicama.

U pozdravnom govoru ona je podsetila da je pređen dug put od 2001. i da je ovo prilika da se svi sete ljudi koji su se borili za prava LGBT zajednice, kao što je to činio i Jovan Ćirilov, koji je, kako je rekla, još 1989. tražio dekriminalizaciju istopolnog seksulanog akta.

- Dug smo put prešli i od tog nasilja ispred SKC, kada smo bežali u manješkom parku, kada smo bežali i trpali u četiri zida. Prajd je pošao naša tradicija i ponos -  poručila je ona.

Istovremeno, dodala je, ovo je prilika da se setimo i izbeglica koje su danas u parku kod autobuske stanice, kojima zatvaraju granice, koji spavaju na otvorenom, na kiši, tražeći samo sopstveno pravo da se kreću slobodno.

"Mi smo danas svi, LGBT zajednica solidarni sa našim preijateljima u nevolji, sa emigrantima koji svakog dana dolaze i traže samo pravo da imaju sreću. Tražim od svih nas danas, kada završimo šetnju, da ih obiđemo, pomognemo, da pružimo ruku, odigramo nešto s njima, da damo nešto malo hrane i damo veru da će kao i mi ostvariti svoje pravo", naglasila je ona pred polazak povorke.

Organizator Parade Boban Stojanović rekao je da ovo danas nije dosta, već samo zarez u jednoj rečenici koju svi koji su drugačiji, drugačije pišu u ovoj zemlji.

On je poručio da je ovaj Prajd deo politike mira u našem regionu i zemlji i dodao da su danas u beogradu aktivisti iz Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, BiH, Slovenije, iz svih bivših jugoslovenskih republika, što je, kaže, veoma važno.

"Mi smo danas društvo siromašnih i gladnih, društvo obespravljenih. Ovo zrno ponosa koje mi, koji smo najviše obespravljeni, imamo, treba da ima svako, jer je to jedini način da se nešto promeni: Apatija, ćutanje, trpljenje ne vodi ničemu", poručio je Stojanović..

U Beogradu se danas održavaju Parada ponosa 2015 i Parada Ponos trans osoba.

Povorka Parade ponosa krenula je od zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici, ulicama Kneza Miloša, Kralja Milana, preko Terazija do Trga Nikole Pašića.

Kolonu predvode članovi Organizacionog odbora i Biljana Srboljanović, koji nose parolu "Moja prava, moji zahtevi".

Iza njih ide kamion okićen balonima i abažurima duginih boja, sa koga se pušta muzika, a učesnici zatim nose dugačku zastavu duginih boja, svi zvižde i igraju uz muziku.

U koloni su ministri Jadranka Joksimović i Ivan Tasovac, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, šef misije EU Majkl Devenport, ambasador SAD Majkl Kirbi, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, predsednik skupštinskog Odbora za ljudska prava Meho Omerović...
Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.