Beograđani spremni za Paradu ponosa

Izvor: B92, 11.Sep.2011, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograđani spremni za Paradu ponosa

Beograd -- Većina građana Beograda spremna je za održavanje "Parade ponosa" smatra direktor Uprave za ljudska i manjinska prava Nenad Đurđević.

On je dodao da je važno da odgovornim javnim pristupima svi donosioci odluka doprinesu da parada protekne mirno.

"Verujem da je većina građana u Beogradu spremna za održavanje Parade ponosa i da ne izlazi na ulice da se obračunava sa nekim ko mu se ne dopada. Slika sa prošlogodišnje parade je slika huliganizma koje je motivisano >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << politički i ideološki", rekao je Đurđević.

On je Tanjugu rekao da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i loklanu samoupravu, pri kome se nalazi Uprava, nedvosmisleno podržava prava svake grupe da na miran način iskaže stavove, posebno ako postoje indikacije da je diskriminisana.

"Podržavamo pravo LGBT zajednice da organizuje miran izlazak na ulicu i iskaže stavove”, rekao je Đurđević i dodao da Ministarstvo razgovara sa svim relevantni državnim institucijama kako bi se predupredile slike sa prošlogodišnje "Parade ponosa".

Đurđević je ocenio da organizatori parade, ali i javnost najviše strepe da se mirno iskazivanje stava ne pretvori u huliganizam i sukob sa policijom.

"Pokušaćemo da smirujućim porukama o tome da težimo društvu koje je ujedinjeno razlikama pripremimo javnost da se slike od prošle godine ne ponove”, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje kakav je položaj LGBT zajednice u Srbiji, on je istakao da se sve slobode osvajaju "korak po korak" i da nijedna sloboda nije osvojena preko noći, naručito kada postoji veliki predrasud u društvu prema toj grupi.

"Postoje predrasude i neznanja o predstavnicima LGBT zajednice. Još uvek postoji verovanje da je to bolest, ali to su stvari koje predstavljaju eho jednog neprosvećenog gledanja”, rekao je Đurđević.

Prema njegovim rečima, LGBT zajednica je jedina manjinska grupa koja ima problem kad javno želi da pokaže da postoji.

"Predstavnici LGBT zajednice imaju pravo na normalan život, a dužnost državnih institucija je da ih podrži i obezbedi da kroz mirno okupljanje pokažu da postoje”, zaključio je Đurđević.
Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.