BND zbog gej-afere na Kosovu izgubio 19 špijuna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Nov.2009, 00:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BND zbog gej-afere na Kosovu izgubio 19 špijuna

LONDON - Pred sudom u Minehenu počelo je suđenje koje je zadalo težak udarac ionako poljuljanoj nemačkoj špijunskoj mreži na Kosovu i dovelo u neugodnu situaciju celu obaveštajnu službu te zemlje (BND), piše britanski dnevnik "Tajms".

Na optuženičkoj klupi je Anton K., koji je 2005. godine bio vojni ataše u nemačkoj Ambasadi u Skoplju, sa zadatkom da prati bezbednosne prilike na susednom Kosovu i da istražuje veze između političara i organizovanog kriminala.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
List piše da je Anton K. ubrzo stupio u ljubavne odnose sa svojim prevodiocem, makedonskim Albancem Muratom A.

Ljubavnu aferu otkrila je Antonova supruga, nakon čega su obojica uhapšena, a sada im se u Minhenu sudi za odavanje državnih tajni, zbog čega je mreža od 19 agenata provaljena i zatvorena.

"Tajms" podseća da nemačka obaveštajna služba odavno ima problema na Kosovu.

Devedesetih godina prošlog veka pratila je tokove novca između kosovskih biznismena u Nemačkoj i OVK i zaključila da je oružje za tu paravojnu formaciju nabavljano novcem od trgovine drogom.

To se nije dopalo liderima OVK, koji su posle bombardovanja došli na vlast, posebno Hašimu Tačiju, koji je bio predmet istrage.

"Tri agenta BND su 2007. godine namamljeni u zamku i uhapšeni pod optužbom da su podmetnuli bombu ispred zgrade Evropske misije u Prištini. Iako su kasnije oslobođeni, njihova imena i fotografije objavljeni su u medijima, čime je uništena cela mreža lokalnih doušnika," navodi "Tajms."
Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.