Zašto su neki krastavci krivi

Izvor: Mondo, 28.Maj.2017, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto su neki krastavci krivi

Za deformaciju ploda običnih sorti i hibrida, oplođenih polenom iste vrste (ne mora znači biti polen istog tipa ploda), postoje mnogobrojni razlozi.

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Neki od razloga zbog kojih se po+lod može deformisati su nedostatak azota u ishrani, nagle promene u u toplotnim uslovima (smena toplog i hladnog perioda >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << vremena), nepotpuna oplodnja.

Takođi, razlog može biti i neravnomeran rast i razvoj plascenti sa semenom u unutrašnjosti ploda, mehaničke povrede, mehaničke prepreke i skučenost prostora za normalan razvoj plodova, pišu "Novosti".

Nedostatak kalijuma utiče na formiranje "budžastih" plodova koji su na donjem kraju tanji.

Krastavci na zemlji daju veći broj deformisanih plodova jer su im cvetovi često skriveni i nepristupačni za posetu insekata, sa porastom udaraju u grudve i – krive se.

Nasuprot tome, krastavci uzgajani u špaliru slobodno vise i najčešće formiraju prave plodove i bez njega.

Deformacije plodova javljaju se i usled neredovnog zalivanja, odnosno suše, kada su oni sitni i trbušasti, a ponekad i – gorki.

Pročitajte i ovo:

Šta sve može ovaj krastavac!

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.