Zahlađenje nepovoljno za pčele

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Apr.2017, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahlađenje nepovoljno za pčele

Poslednje zahlađenje veoma je loše uticalo na razvoj pčelinjih društava, kao i na sve voćne vrste koje su u fazi cvetanja ili precvetavanja.

Umesto da budu na cvetovima i vrše oprašivačku funkciju, pčele su u košnicama i troše velike količine hrane. Pčelarima se preporučuje da pogledaju svoja društva čim vremenski uslovi to dozvole i izvrše prihranu u vidu sirupa ili preko pogače, savetuje profesor doktor Svetomir Stamenković, predsednik Udruženja pčelara Čačak >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i apeluje na voćare da prskanje obavljaju tokom poslepodnevnih časova kako ne bi došlo do trovanja pčela.

"Do pre nekoliko dana, pčele su se veoma uspešno razvijale, cvetala je dženarika i šljiva i one su prikupile znatne količine nektara i polena. Međutim poslednjih dana one ništa ne prikupljaju jer ne izlaze iz košnica i ne troše velike količine hrane i imaju razvijeno leglo. Preporučujem pčelarima da pogledaju svoja društva kada to prilike dozvole i ako nema hrane dovoljno za opstanak pčelinjih društava da dodaju putem sirupa i preko pogače", kaže Stamenković.

Prskanje voćaka je počelo i voćarima se savetuje da tretiranje započnu što pre, u večernjim satima i to preparatima koji nisu otrovni za pčele. Na žalost, u pčelinjaku Stamenkovića i ove godine zabeležen je pomor pčela, na sreću, ne većih razmera.

"To trovanje se dogodilo u vremenu intezivnog cvetanja šljive i precvetavanja čačanske lepotice. Neko od voćara u blizini je prskao šljivu što nije u tom trenutku bilo neophodno. Treba sačekati da šljiva dobro precveta, da se pojave šljivine ose i naravno u tom trenutku treba sprovesti tretiranje, i to u večernjim satima ili u toku noći. Ovo ne govorim samo zbog pčelara, ovo govorim i zbog voćara jer najbolja efikasnost preparata se postiže kada se tretiranje sprovodi u večernjim satima. Zašto...jer u toku noći nema vetra, nema zanošenja čestica, maslačak i bela rada zatvaraju cvetove tokom noći, a na kraju, i pčele su u košnici. Ujedno i proizvođači postižu efikasnost preparata i nema potrebe za ponovnim prskanjem", kaže Stamenković.

Zakonom o zaštiti bilja regulisana je primena pesticida u zaštiti gajenih biljaka od prouzrokovača bolesti i štetočina. U zakonu stoji da se gajene biljke u vremenu cvetanja ne smeju prskati preparatima otrovnim za pčele. Mnogi proizvođači to znaju, ali ne čitaju uputstva.

"Mi smo u Savezu pčelarske organizacije Srbije preduzeli određene mere na izradi plakata i obaveštavanja da ukažemo voćarima, uopšte proizvođačima hrane na ogroman značaj pčela u povećanju prinosa gajenih biljaka. Apelujem još jednom da sprovode prskanje tokom noći, ja moram da kažem da je veliki broj voćara prihvatio moje savete i postižu bolju efikasnost i bolje prinose", dodaje Stamenković.

On dodaje da nakon tretiranja, ima ostataka pesticida u plodovima i lišću, ali je od izuzetnog značaja da proizvođači poštuju poslednje rokove primene pesticida pred berbu, odnosno da ispoštuju period od vremena primene do berbe da bi se preparati potpuno razgradili.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.