Za opstanak Evrope sve više nedostaju pčele

Izvor: Blic, 09.Jan.2014, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za opstanak Evrope sve više nedostaju pčele

Evropi nedostaje 13,4 miliona gajenih rojeva sa sedam milijardi pčela za oprašivanje poljoprivrednih kultura, upozorili su naučnici sa univerziteta Riding u Velikoj Britaniji.

Po zaključcima studije objavljene u američkom časopisu "Plos one" (PLOS One - Public Library of Science), zbog sve šireg gajenja uljarica za biogorivo, potreba za oprašivanjem je od 2005. do 2010. godine rasla pet puta brže od umnožavanja gajenih rojeva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pčela.

Zbog toga sad Evropa ima samo dve trećine rojeva pčela koje su potrebne, odnosno nedostaje joj 13,4 miliona rojeva ili, ukupno, sedam milijardi pčela.

U polovini od 41 istražene zemlje, dovoljno pčela za dobro oprašivanje poljoprivrednih kultura nemaju Francuska, Nemačka, Velika Britanija i Italija.

Stanje u Velikoj Britaniji je posebno zabrinjavajuće jer je tamo preostalo manje od jedne četvrtine broja neophodnih pčela. Stanje je nešto bolje u Francuskoj i Nemačkoj gde ima 25 do 50 odsto neophodnih rojeva pčela.

Zato je poljoprivreda sve zavisnija od drugog, sporadičnog oprašivanja u kojem učestvuju divlje pčele i bumbari, a to su još osetljiviji insekti.

Studija pokazuje da evropska politika masovnog gajenja uljarica za biogorivo, kao "monokulturalna" - uskraćuje raznovrsnost ishrane insekata.

- To je dovelo do nepredvidivih posledica - do zavisnosti od neizvesnog, slučajnog oprašivanja, uz sve manje učesčhe "domaćih", gajenih pčela - rekao je Tom Briz, jedan od autora studije.

Znači, rekao je drugi autor, Sajmon Pots, da je sve nužnija bolja zaštita "divljih oprašivača" - divljih pčela i bumbara jer, ako i njihov broj počne da opada, neizbežna je propast poljoprivredne proizvodnje.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Za opstanak Evrope sve više nedostaju pčele

Izvor: Dzungla.org, 09.Jan.2014

Evropi nedostaje 13,4 miliona gajenih rojeva sa sedam milijardi pčela za oprašivanje poljoprivrednih kultura, upozorili su naučnici sa univerziteta Riding u Velikoj Britaniji.. OpširnijeBlic

Nastavak na Dzungla.org...

Evropa nema dovoljno pčela za oprašivanje useva

Izvor: Ekologija.rs, 10.Jan.2014, 08:58

"Evropa ima samo dve trećine od potrebnog broja rojeva pčela, odnosno nedostaje joj 13,4 miliona rojeva ili, ukupno, sedam milijardi pčela", navodi se u istraživanju.

Nastavak na Ekologija.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.