ŽAOKA OSTAJE ZAROBLJENA: Obavezno se JAVITE LEKARU ako ostite ove SIMPTOME nakon UBODA PČELE, ishod je za jednog od vas UVEK FATALAN

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Jul.2023, 08:34

ŽAOKA OSTAJE ZAROBLJENA: Obavezno se JAVITE LEKARU ako ostite ove SIMPTOME nakon UBODA PČELE, ishod je za jednog od vas UVEK FATALAN

Ukoliko niste alergični, otok i svrab možete smanjiti na sledeći način

Ubod insekta uglavnom je bezazlene prirode i praćen je otokom, bolom i crvenilom, koji prolaze sami od sebe posle par sati ili dana. Postoje, ipak, osobe koje su preosetljive na otrove (venome) koje insekti ispuštaju prilikom uboda i kod njih su moguće burnije i po život opasne alergijske reakcije sa potencijalno fatalnim ishodom.

Pojava >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << osipa po koži, otežano disanje, pad krvnog pritiska, nesvestica, neki su od znakova sistemske alergije na ubod insekta. Smatra se da u Srbiji, oko tri odsto odraslih osoba i jedan odsto dece pate od ovog oblika alergije.

Ali, zante li šta se u stvari dešava sa pčelom kada vas ubode?

Alergijske reakcije na ubode insekata najčešće su posledica uboda letećih insekata (pčela, osa, stršljen, bumbar). U Evropi i kod nas najčešće srećemo alergiju na ubod pčele i ose, navode stručnjaci.

U letnje vreme ubodi pčela su mnogo češći, kako više vremena provodimo napolju, a one su tada jako aktivne. I kada nas prene taj gadan bol, znajte da je teže pčelama, nego nama. Kako to?

Naime, kada pčela svojom žaokom prodre u našu kožu, ona zapravo ostaje tu zarobljena. To je zato što je deo kojim ubadaju ima sitne bodljice, što znači da ne može biti izvučen nakon kada prodre u kožu.

Međutim, kada se pčela konačno oslobodi, njena žaoka ostaje u koži, jer se praktično otkine od tela. Ono što mnogi ne znaju, to je da ovo kidanje ostavlja pčelu bez mnogih unutrašnjih organa. Ona nakon toga vrlo brzo umire.

Iako je ubod pčele ili ose bolan i neprijatan, u najvećem broju sučajeva nije opasan. Međutim, ukoliko ste alergični, trebalo bi brzo da zatražite i pomoć lekara.

Ako niste, dobro je znati kako možete sebi da pomognete da smanjite osećaj boli, svrab i otok koji se može javiti nakon uboda.

Kako smanjiti otok i svrab

Prvo operite zahvaćeno područje toplom vodom i sapunom. Pranjem možete ukloniti sve bakterije ili otrov koji je osa ili pčela mogla da nosi. To će takođe pomoći da se ispere deo otrova koji je ostavila.

Tanku krpu obmotajte oko paketa leda. Stavite na mesto uboda tokom 30 do 60 minuta, u intervalima od 10 minuta. To će vam pomoći da smanjite oticanje i bol posle uboda.

Kako piše Helathline, med može da pomogne kod zaceljivanja rana, boli i svraba. Za lečenje uboda medom, nanesite malu količinu na zahvaćeno područje. Pokrite labavim zavojem i ostavite da deluje do sat vremena.

Pasta napravljena od sode bikarbone i vode može da pomogne pri neutralizaciji otrova kako bi se smanjila bol, svrab i otok. Nanesite debeli sloj paste od sode bikarbone na zahvaćeno područje i pokrijte zavojem. Ostavite da deluje najmanje 15 minuta i prema potrebi ponovno nanesite
Pogledaj vesti o: Pčelarstvo

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.