Vučić: Ne teče nam med i mleko, ali smo puno stvari uradili

Izvor: RTS, 23.Mar.2016, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Ne teče nam med i mleko, ali smo puno stvari uradili

Srpsko-nemački poslovni forum, koji se održava u Frankfurtu, počeo je minutom ćutanja za žrtve terorističkog napada u Briselu. Srbija je trenutno sposobnija od mnogih zemalja pa i članica EU da savlada probleme s kojima će se u narednom periodu suočiti, poručio je premijer Aleksandar Vučić na poslovnom forumu u Frankfurtu, dodajući da isto tako namerava da nastavi stabilan rast.
Vučić >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je rekao i da će Srbija nastaviti da ulaže napore da očuva stabilnost i mir u regionu, izrazivši uverenje da će u tome uspeti.

"Mislim da smo bili u mogućnosti da pokažemo celom svetu koliko napora ulažemo u stabilnost regiona. Moja prva poseta kao premijera bila je poseta Sarajevu, a video sam se i sa prištinskim liderima više od 15 puta, i to ne samo u Briselu. Uspeli smo da smirimo tenzije u odnosima Beograda i Prištine", rekao je Vučić.
Istina, dodao je, i dalje brojimo "teške" godišnjice, ali region je prošao kroz teške dane uspešno, a da nije bilo nikakve destabilizacije.
Zbog toga je, kako kaže, i uveren da će Srbija uspeti da privuče još kompanija iz inostranstva da ulažu kod nas, pa tako i kompanije iz Nemačke.
Istakao je da će Srbija nastaviti reforme, čije su rezultate prepoznale i međunarodne finansijske institucije, podsetio da je zemlja značajno skočila na Duing biznis listi Svetske banke, kao i da je prošla tri revizije MMF-a, a uslediće i četvrta i peta nakon izbora.
Srbija je, ponovio je, privržena svom putu u EU, političkoj stabilnosti koju je postigla, kao i reformskom procesu koji će nastaviti.
"Nismo zemlja gde teče mled i mleko, ali smo puno stvari uradili, sproveli teške reforme u protekle dve godine. Mi smo izuzetak u istočnoj Evropi, jer smo bez ikakvog pritiska sproveli fiskalnu konsolidaciju i smanjili plate i penzije. Mislim da smo obavili odličan posao", istakao je Vučić.
Podsetio je i da je Srbija prošle godine ostvarila privredni rast, nakon više godina recesije, što je veliki uspeh.
"Prošli smo kroz teška vremena i pokazali da smo odgovorni i da možemo biti deo evropskog društva", poručio je Vučić i ponovio da je strateški cilj Srbije da postane deo EU, i da je na tom putu već otvorila dva poglavlja, a spremna je da otvori dalja dva.
"Ako se vaše kompanije suoče sa nekim problemima uvek ćemo biti spremni i otvoreni za razgovor i rešavanje. Dođite u Srbiju, proverite i verujem da ćete zavoleti našu zemlju, a novac koji ćete uložiti, ostvariće veće profite nego bilo gde drugo", poručio je Vučić.
Navodeći da u Hesenu živi oko 23.000 naših građana, te ako se računaju i Srbi iz drugih regiona, onda ih je u Nemačkoj više od 40.000, premijer je izrazio nadu da će se ti ljudi vratiti i preneti svoje znanje stečeno u Nemačkoj.
"Učinićemo sve da promenimo ne samo poslovno okruženje, već i da promenimo nas. Počeli smo sa teškim procesom promene svesti i nastavićemo tim putem", zaključio je premijer.

Predsednik PKS Marko Čadež naveo je da se region Balkana, od kada je došao u Frankfurt gde se školovao 1992, značajno promenio i postao region koji se ne smatra više problematičnim, već može postati uspešan.
S druge strane, dodao je, Srbija se u mnogome razlikuje od ostalih zemalja kada je reč o evropskoj integraciji.
"Srbiji nije važno kada će postati članica, koliko joj je bitno da bude spremna potpuno u trenutku kada postaje deo Unije. Ako niste spremni da budete konkurentni na tržištu, ako niste integrisani u tržišta i lance snabdevanja, sposobni da budete na tržištu onda ni ekonomija nije spremna za pristupanje. To ne šteti EU, već samim tim zemljama. Ovaj pristup je drugačiji od mnogih", uveren je Čadež.
Direktor "Dojče bank" za istočnu i centralnu Evropu Peter Tils ocenio je da je Srbija, u poređenju sa susedima, sigurna destinacija za investicije i dodao da, ako posle izbora vlada bude dobila značaju podršku, ona to treba da iskoristi za napredak na putu ka EU, podsticanje stabilnosti i mira.
Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da je trenutno dobra saradnja srpskih i nemačkih kompanija tek mali deo onoga što bi mogla da bude u budućnosti i pozvao nemačke investitore da iskoriste situaciju koja je obostrano korisna. 
On je naglasio da Srbija u nemačku oblast Hesen godišnje izvozi oko 160 miliona evra. 
"Ovaj region je blizak srpskoj populaciji, ali ima skoro 10 puta veći BDP. Ne zavidim Hesenu, nego vidim veći prostor za saradnju", rekao je Vujović na poslovnom forumu "Srbija" u Frankfurtu.
Srpsko-nemački poslovni forum, koji se održava u Frankfurtu, počeo je minutom ćutanja za žrtve terorističkog napada u Briselu.
Forum je otvorio predsednik Industrijsko-trgovinske komore Frankfurta Matijas Miler, koji je istakao da je Srbija dobro mesto za ulaganja, jer ima dobru poslovnu klimu i mladu i obrazovanu radnu snagu.
On je premijeru Vučiću poručio da Frankfurtska berza ne samo da široko otvara vrata srpskim privrednicima, nego je delom i srpska kuća.
"U Hesenu smo posebno spremni na saradnju sa Srbijom. Kompanije, poput Štade i Frezeniusa, već ulažu u Srbiju i već izvoze svoje proizvode. Danas imamo priliku i da od srpskog premijera saznamo kakva je politička situacija u Srbiji, koja je na evropskom putu. Ono što je politički uspešno, mora da bude uspešno i na polju ekonomije. Shvatite ovaj forum kao odskočnu dasku za sva vaša pitanja i ideje", zaključio je u uvodnom obraćanju Miler.
On je ukazao na neuobičajeno tesnu saradnju Industrijsko-trgovinske komore Frankfurta sa Privrednom komorom Srbije, kao i na prisustvo nemačkih kompanija u Srbiji, dodajući da je Hesen uvek prednjačio u otkrivanju tržišta.
Miler je istakao da je važno da se Srbiji pruži pomoć u obrazovanju, sa ciljem jačanja konkurentnosti.
"Znamo da nisu sve zemlje koje su danas u EU postale ekonomski svetionici, zbog čega je bitno konstantno biti u dijalogu", rekao je Miler i izrazio nadu da će vlada, posle izbora, dobiti mandat koji će je osnažiti kako bi mogla još brže i odlučnije da korača putem ka EU. 
Ministar ekonomije Tarek El Vazir izjavio je da je Srbija prošle godine započela pristupne pregovore, a da je interes Nemačke da gradi ujedinjenu Evropu u kojoj Srbija, naglasio je, mora da ima svoje mesto.
El Vazir je rekao da zemlje članice EU pred sobom imaju izazove, ali je Unija zajednica vrednosti i to želi da sačuva. 
Premijer završava posetu Nemačkoj nizom bilateralnih susreta sa rukovodstvom nemačkih kompanija Rhenus Port Logistics GmbH & Co. KG, Messer Industriegase GmbH, Fresenius i Reverse Logistic Group, navodi se u saopštenju Kancelarije za odnose s medijima Vlade Srbije.
Ranije danas premijer Vučić rekao je, nakon razgovora sa premijerom nemačke pokrajine Hesen Folkerom Bufjeom, da je Srbija lojalan partner Nemačkoj.
Pogledaj vesti o: Pčelarstvo

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vučić: Bolji smo i od nekih članica EU

Izvor: Mondo, 23.Mar.2016

Srbija je trenutno sposobnija od mnogih zemalja, pa i članica EU, da savlada probleme s kojima će se u narednom periodu suočiti, poručio je danas premijer Aleksandar Vučić...On je na poslovnom forumu u Frankfurtu rekao da isto tako namerava da nastavi stabilan rast...Premijer je rekao i da će...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.