Veliki pomor pčela u Kikindi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Maj.2019, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki pomor pčela u Kikindi

Veliki pomor pčela i ove godine zadesio je pčelare Kikinde i okolnih sela. Registrovano je da stradalo je 1.350 košnica, a pčelari misle da je ta brojka i veća. Šta je uzrok tome, još se nagađa. Pojedini pčelari toliko su razočarani, da se pitaju da li vredi uopšte da nastave da se bave ovim poslom.

Tridesettrogodišnji Zlatko Popetru najmlađi je pčelar iz Kikinde, koji je prijavio štetu u svom pčelinjaku. Ovim poslom bavi se šest godina i iako se do sada već susreo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa problemima, kaže da ovakav slučaj ne pamti, jer su mu stradale 124 košnice, koliko ih je i imao. Ukoliko se po strani stavi materijalna šteta, koja nije mala i teško je nadoknadiva, za Popetrua posebno je teško što je za kratko vreme nestalo ono u šta je uložio mnogo, a što se ne može kupiti novcem.

"Puno ljubavi je uloženo u to. Puno rada i truda. Dani su od jutra do mraka provedeni na pčelinjaku. Planovi i ideje, neki snovi za dalje, srušeni su se za dva dana", izjavio je Zlatko Popetru, pčelar iz Kikinde.

Budući da mu je pčelarstvo glavni izvor prihoda i da dodatni posao nema, jer je sve uložio u pčelarstvo, postavlja se pitanje "Šta dalje?".

"Verujte mi da nemam odgovor na to pitanje. Gubim nadu da uopšte ima smisla ovde se baviti ovim poslom", rekao je Popetru.

Kako objašnjava Saša Čolak, predsednik Udruženja pčelara Kikinde, Popetru nije jedini koji sada traži smisao u bavljenju ovim poslom, budući da se ovakve situacije ponavljaju iz godine u godinu.

"U ovom trenutku, stradalo je blizu 1.500, a računajući i 2015. godinu i 5.000 košnica u dva naleta trovanja. Godine 2016, 2017. i 2018. nisu ušle u ovaj obračun. Podaci su katastrofalni. Kikinda je najcrnja crna rupa što se tiče trovanja pčela u Srbiji, a verovatno i šire", rekao je Saša Čolak, predsednik Udruženja pčelara Kikinda.

Uzroci ovog pomora još uvek su nepoznati, ali je iskustvo pokazalo da se krivica nalazi ili u prekomernoj upotrebi pesticida prilikom prskanja njiva ili korišćenje nekih jačih otrova. Pošto je teško utvrditi ko je odgovorno lice, u narednim danima, pčelari će rešenje potražiti u nadležnom ministarstvu.
Pogledaj vesti o: Pčelarstvo

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.