VEST O LAŽNOM MEDU UZBURKALA SRBIJU: Iskusni pčelar otkriva kako da se zaštitite od prevara

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Feb.2021, 17:17

VEST O LAŽNOM MEDU UZBURKALA SRBIJU: Iskusni pčelar otkriva kako da se zaštitite od prevara

Prisutnost lažnog meda smanjena na nekih 30 odsto

Prodaja lažnog meda nije novina u Srbiji, ali jeste namera jednog proizvođača da deci u vrtiću preko tendera podmetne gustu smesu od šećernog sirupa sa ukusom bombona.

Kako ne biste došli u situaciju da kupite falsifikovan proizvod osobe koja nema ni košnice, a ni pogon za proizvodnju meda, Stanko Rajić, predsednik Beogradskog udruženja pčelara otkriva detalje i razlike.

Pčelar televiziju otkriva >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kako da razlikujete pravi od lažnog meda.

- Taj lažni med nije otrovan, ali daleko od toga da ima svojih kvaliteta i čim je veštački napravljeno, moguće da ima i neke nus pojave. Ako uzmete kašiku meda i stavite je u vodu, ako ostane na dnu čaše kao da je mastan i ne rastapa se, to je pravi med. Ako se rastvara u vodi to je sigurno falsifikat meda. Ako uzmete med i stavite na kašiku da zagrejete i ako provri to je pravi med, a ako se karamelizuje znači da je to neki šećer - rekao je Rajić.

Naglasio je i da je prisutnost lažnog meda smanjena na nekih 30 odsto u poslednjih nekoliko godina, a išao je i na 70 odsto.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.