UOČEN JE, VIDELI SMO TRAGOVE U SNEGU I TO NE MALE! Meštani sela na jugu Srbije u strahu, kamera ga je SNIMILA u noći! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Apr.2023, 21:28

"UOČEN JE, VIDELI SMO TRAGOVE U SNEGU I TO NE MALE!" Meštani sela na jugu Srbije u strahu, kamera ga je SNIMILA u noći! (FOTO)

Neverovatan prizor

Sigurosna kamera na pčelinjaku u selu Raljin, na samo 14 km od Babušnice, snimila je mrkog medveda, a pretpostavka lovočuvarske službe je da se radi o mlađem medvedu, čiji tragovi su uočeni i prošle godine, ali tada nije bio snimljen.

Mrki medved je strogo zaštićena vrsta u Srbiji i u Evropi, u našoj zemlji ih ima malo, a najveća populacija je na planini Tari. 2015. godine i 2019. godine kamere su medveda zabeležile >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i na Staroj planini, odakle je, pretpostavka je stručnjaka, došao iz susedne Bugarske. Sada je zabeležen i snimljen u babušničkom kraju, mada su tragovi uočeni i 2022. godine, kaže Dragomir Mitić, predsednik Lovačkog udruženja Lužnica iz Babušnice.

- Jeste, uočen je. Boravi na tom prostoru već neko vreme. Prošle godine nismo mogli da ga snimimo, a pretpostavka je da se radi o istoj jedinki. Lično ih niko nije video do sada, mada je ranije bilo tragova za koje smo sumnjali da su medveđi. Prve tragove smo videli u snegu - kaže Mitić.

- Do sada nije bilo susreta sa čovekom, dnevni susreti sa medvedima su izuzetno retki jer noću pretežno ide u potragu sa hranom. Za sada je uočen u pčelinjacima, gde je i snimljen. Nisu toliko velike štete, mada pravi štetu u pčelinjacima. Ono što smo videli na snimcima pokazuje da je izuzetno pametan - dolazi u košnicu, otvori i izvuče samo 2-3 rama. Prošle godine je bilo razbacivanja i uništavanja košnica, ali sada ne - kaže Mitić za Južne vesti. Još jedna pretpostavka kod ove jedinke je da se radi o mužjaku, a u konsultaciji sa profesorima sa Šumarskog i Biološkog fakulteta, zaključak je da je star oko 3 godine.

- Naš utisak je da je stariji, ali to su rekli stručni profesori. Trag nije mali. Utisak je takođe da je mužjak, nisu viđani tragovi manjih medveda, mada, ako je toliko mlad, ženka i dalje nije plodna - kaže za Južne vesti predsednik Lovačkog udruženja.

Medved ili medvedica još boravi na tom prostoru, a kako kaže Mitić, najverovatnije je došao iz pravca Vlasotinca i Crne Trave. Lovočuvari svakodnevno prate njegovo kretanje i otprilike je locirano i gde danju boravi.

- Pretpostavka je da je došao iz crnotravskog kraja, trag vodi sa planine Talambas, a iz razgovora sa kolegama iz Vlasotinca imamo saznanja da su i oni viđali tragove - kaže Mitić.

Inače, mrki medved je najkrupniji predator Evrope, a iako su na vrhu lanca ishrane, oni su svaštojedi - uglavnom jedu biljnu hranu, ali i sitnije životinje, pa su i biljojedi i mesožderi. Lov na medvede je strogo zabranjen u Srbiji, a država svaku štetu koju nanosi na poljoprivrednim kulturama i pčelinjacima nadoknađuje.

Fotografija medveda u Babušnici kruži internetom. Pogledajte OVDE.
Pogledaj vesti o: Pčelarstvo

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.