U porodici s Javorac planine tradicija pravljenja melema i čajeva traje duže od jednog veka (FOTO)

Izvor: BKTV News, 14.Avg.2017, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U porodici s Javorac planine tradicija pravljenja melema i čajeva traje duže od jednog veka (FOTO)

Spravljaju meleme i prave med.

U selu Čučalu nadomak Blaca, u porodici Lekić tradicija sakupljanja lekovitog bilja i spravljanja melema i čajeva traje više od jednog veka.

Foto Blaceinfopress

Lekoviti proizvodi poznati pod imenom - deda Ljubini melemi, nastaju od najlekovitijeg bilja koje Lekići beru duž obronaka planine Javorac, a deo lekovitog bilja i sami uzgajaju, piše >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Blaceinfopress.

Najlekovitija biljka na našim prostorima - Gavez, uspešno se gaji na imanju porodice Lekić. Ovu tradiciju započeo je deda Ljuba koji je znanje o lekovitom bilju i spravljanju melema nasledio od svoje majke, a kasnije generacijski nastavio da prenosi s kolena na koleno, sinu Draganu, a potom i unuku Nikoli.

Foto Blaceinfopress

Recepti deda Ljubinih melema u porodici Lekić čuvaju se kao posebna dragocenost i generacijski se prenose.

Na svom imanju u selu Čučalu gde postoje idealni prirodni uslovi zdrave životne sredine, Lekići gaje mnogo lekovitog bilja. Gavez poznat po mnogobrojnim lekovitim dejstvima, lavanda, nana, žalfija... samo su deo lekovitog bilja koje uspešno gaje.

Foto Blaceinfopress

Dragan Lekić ističe da lekovito bilje poput vranilovke ili divljeg origana, majčine dušice, hajdučice, katariona najviše bere na obližnjoj planini Javorac. Lekovito bilje, naglašavaju u porodici Lekić, bere se isključivo po sunčanom vremenu oko podneva, a pored svih članova porodice Lekić u procesu berbe aktivno pomažu i komšije.

Dragan Lekić već 25 godina uspešno se bavi i pčelarstvom, a med, propolis i čist vosak pčelinji su proizvodi koje takođe koristi pri spravljanju melema.

Foto Blaceinfopress

Sunčani topionik za otapanje pčelinje voska, stari je metod otapanja koji Lekići i danas primenjuju.

Foto Blaceinfopress

Najpoznatiji deda Ljubini melemi, koje njegovi naslednici danas spravljaju, jesu za hemoroide, opekotine i proširene vene, a tu su i razni drugi melemi i čajevi spravljeni na prirodan način od najlekovitijeg bilja.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.