U Americi nestaju pčele

Izvor: B92, 18.Maj.2015, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Americi nestaju pčele

Preliminarni podaci iz novog izveštaja o broju pčela u Sjedinjenim Američkim Državama doneli su alarmantnu vest za pčelare.

Pčelari širom Amerike prijavili su prošlogodišnji gubitak u kolonijama, koji u proseku iznosi dve petine populacije pčela. Takođe, uz informaciju o velikim gubicima, pčelari su prijavili i vremensko razdoblje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najvećeg nestanka pčela.

Naime, sve donedavno smatralo se kako je zima doba u kojem broj pčela doživljava najznačajniji pad. Ipak, novi izveštaj pokazuje da je do najvećeg smanjenja broja pčela u 2014. godini došlo u letnjim mesecima, što predstavlja zabrinjavajuću činjenicu.

Pored podataka o vremenu najbrojnijih uginuća, istraživanje je pokazalo kako se mortalitet pčela zimus neznatno smanjio.

Izveštaj je napravljen na osnovu istraživanja organizacija Bi informd partneriip i Apajeri inspektors ov Amerika, uz korišćenje ankete obavljene na uzorku od 6.000 komercijalnih i malih pčelara.

"Nekada smo mislili da je zimski broj nestalih pčela važan indikator zdravlja insekata, a sada znamo kako je i letni period izuzetno značajan. To je posebno važno za pčelare koji sada gube više pčela leti nego zimi. Pre samo nekoliko godina to bi bilo nezamislivo", rekao je Denis van Engelsdorp, direktor organizacije Bi informd partneršip.

Pčele, pored svoje važnosti za ekosistem, imaju veliku ulogu u poljoprivredi, koja doslovno postoji zahvaljujući tome što je pčele održavaju u životu prenoseći polen useva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.