Tržište puno falsifikovanog meda: KAKO DA UTVRDIMO KAKAV SMO PROIZVOD KUPILI

Izvor: TimockeVesti.net, 10.Okt.2023, 05:02

Tržište puno falsifikovanog meda: KAKO DA UTVRDIMO KAKAV SMO PROIZVOD KUPILI

Slatko, zlatno, gusta tečnost – to bi trebao biti med. Međutim, istina se ne slaže sa slikom na etiketi. Nedavno sprovedeno istraživanje na inicijativu Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), uz pomoć nove, akreditovane i pouzdane metode, otkriva zastrašujuću stvarnost: od 25 analiziranih uzoraka meda, čak 22 su se pokazala kao falsifikati. Ovaj pronalazak postavlja važna pitanja o šteti koju falsifikovani >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << med nanosi potrošačima, proizvođačima i, konačno, državi.
Falsifikati meda, koji se sve češće pojavljuju na tržištu, često sadrže šećer i vodu, umesto pravog meda koji bi trebao biti čist. Ova obmana direktno krši Zakon o oglašavanju, dovodeći potrošače u zabludu. Vesna Perinčić iz Republičke unije potrošača napominje da je problem u tome što potrošači sami ne mogu lako razlikovati pravi med od proizvoda koji izgleda slično, a sastoji se od šećera, šećerne trske, melase i drugih sastojaka.
Jedini način da se utvrdi da li je med autentičan je putem laboratorijskih analiza. SPOS je na svom sajtu objavio spisak svih falsifikovanih proizvoda kako bi potrošači mogli biti bolje informisani. Međutim, trenutno tržište meda pretrpano je ovim falsifikatima, što nanosi ogromnu štetu ne samo potrošačima, već i pravim pčelarima i državi.
Foto: Ilustracija/Pixabay.com Stanko Rajić iz Beogradskog udruženja pčelara ističe da bi bolja kontrola i češće inspekcije mogli značajno smanjiti broj falsifikata. Kako se ovakvi proizvodi ne oporezuju isto kao i pravi med, država gubi značajne prihode. Na primer, porez na dodatu vrednost (PDV) na šećer iznosi 20%, dok je PDV na med značajno niži – samo 10%.
Osim što oštećuju državu i potrošače, falsifikati meda takođe štete i pravim pčelarima. Srbija proizvodi više meda nego što je potrebno za domaće tržište, pa je izvoz meda od suštinskog značaja za opstanak pčelarske industrije u zemlji. No, ovaj nedavni otkrić meda pod lažnom deklaracijom može oboriti cene na tržištu meda, otežavajući posao pravim pčelarima.
Tržišna inspekcija trenutno nije dovoljno aktivna, dok kompanije-otkupljivači profitiraju od ovih falsifikata. Kazne za prekršaje koje čine kompanije-otkupljivači su visoke, krećući se od 300.000 do 2.000.000 dinara, ali potrošači sami ne mogu lako utvrditi da li je deklaracija ispravna ili ne.
Na kraju, kako biste proverili autentičnost meda, možete napraviti nekoliko jednostavnih testova kod kuće. Stavljanje meda na papir i provera da li postaje vlažan (što ukazuje na prisustvo sirupa) ili stavljanje meda u čašu vode i provera da li se rastvara (što ukazuje na prisustvo šećera) može vam pomoći da utvrdite da li imate pravi med ili ne. Ako imate sumnje u ispravnost deklaracije, obavezno je prijavite. Veterinarska služba će povući proizvod sa tržišta i poslati ga na analizu, kako bi se zaštitili potrošači i pravi pčelari. Ovo su procedura koje bi trebalo slediti kako bismo zaštitili pravu vrednost meda – prirodni dar koji ide mnogo dalje od šećera i vode.
Članak Tržište puno falsifikovanog meda: KAKO DA UTVRDIMO KAKAV SMO PROIZVOD KUPILI se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Povezane vesti

Kako da prepoznamo da li je med pravi ili ne

Izvor: Danas, 10.Okt.2023

  Od 25 uzoraka meda, 22 su falsifikat - to su pokazali rezultati istraživanja sprovedenog na inicijativu Saveza pčelarskih organizacija Srbije, uz pomoć nove, akreditovane i kako tvrde, pouzdane metode.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.