Srbi napravili dron za agenciju Nasa

Izvor: Politika, 27.Jun.2015, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi napravili dron za agenciju Nasa

Desetočlani tim sačinjen pretežno od naših naučnika pobedio na konkursu Američke svemirske agencije sa projektom bespilotne letelice koja pomaže astronautima

U konkurenciji naučnika iz celog sveta, mladi srpski stručnjaci napravili su najbolji dron – bespilotnu letelicu, pravljenu po uzoru na pauka i pčelu, koja će pomagati astronautima u Međunarodnoj svemirskoj stanici. Desetočlani tim, u kojem su većinom bili Srbi, osvojio je nedavno ovim projektom prvu nagradu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na takmičenju Američke svemirske agencije „Nasa”. Samostalni robot nazvan „Arachnobeea”, delo naših kreativaca, dobio je i nagradu za najbolji koncept misije.

Višnja Đurović (29), Užičanka koja kao inženjer elektrotehnike (telekomunikacija) radi u jednoj beogradskoj informatičkoj kompaniji, bila je jedina žena u nagrađenom timu.

Sve je krenulo spontano, a da odgovorimo na „Nasin” izazov nagovorio nas je prijatelj Aleksandar Božić (34), koji kao programer radi na Kipru. On je u ekipu, sem svog brata Ljubodraga (29) i mene, pozvao i Nikolu Gacića (28) i Dragana Čolovića (29), mašinskog inženjera iz Kruševca. Imali smo i pomoć Ukrajinca Jurija Fomenka, programera s Kipra. Trebalo je da se osmisli projekat iz robotike, dizajnira i simulira bespilotna letelica koja će pomagati astronautima u Međunarodnoj svemirskoj stanici – priča Višnja Đurović, čijem su se timu, u drugoj etapi, pridružila dvojica Kiprana i jedan Rumun, kao i Srbin Mihailo Kitanović, bez kojih projekat ne bi mogli da završe.

 

Nagrađeni srpski dron, napravljen po uzoru na pauka i pčelu Promotivna fotografija

– Napravili smo dron koji leti kao pčela (u bestežinskom stanju), a kreće se kao pauk (u uslovima dekompresije). Pošto se sastoji iz dva dela, pčele i pauka, zove se„Arachnobeea” – objašnjava naša sagovornika.

Opisujući dron za naš list, mlada naučnica objašnjava da se letelica kreće samostalno, pomoću četiri propelera, na glasovne komande. Ima hvataljku kojom prenosi predmete teške do dva kilograma. Funkcioniše u bestežinskom stanju, ali može da radi i u dekompresovanoj stanici.

Sticajem okolnosti, projekat pretežno srpskih stručnjaka prošao je „Nasin” konkurs kao kiparski, pa i ova zemlja uspeh naših kreativaca obeležava kao svoj.

Sem što se sa svojim kolegama još raduje priznanju, Višnja Đurović kuje planove za nove korake u profesiji, ali i brine što još nije poznato ko će i kako finansirati putovanje srpskog tima na Floridu. „Nasa” ih je pozvala da prisustvuju lansiranju rakete u Kejp Kanaveralu, zakazano za 2. septembar.

Svi iz desetočlanog tima rado bi da otputuju tamo, za šta je neophodno poprilično para, kojih sada nema. Naša sagovornica kaže da bi njoj i prijateljima ovaj put omogućio promociju drona, ali i kontakte korisne za nove kreacije i upotpunjavanje znanja i iskustva. Predlaže nadležnom ministarstvu da se razmisli o osnivanju posebnog fonda za ovakve prilike, a ne da ona i njene kolege javnosti liče na grupu ljudi koji kukaju zbog para bez stvarnih argumenata. U svakom slučaju, o ovim mladim stvaraocima još će se čuti jer već osmišljavaju nove projekte.

Branka Jakšić

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.