Sombor: Ambrozija buja i guši ljude i useve

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Avg.2018, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sombor: Ambrozija buja i guši ljude i useve

Somborci kojima smeta polen ambrozije, ove godine imaće više razloga za brigu, jer ambrozije ima svuda. Uprkos kontroli i kažnjavanju, vlasnici i korisnici zemljišta izbegavaju da svoje parcele očiste od ambrozije.

Ambrozija na njivama, ovratinama, pored puteva, to je slika Sombora i okoline danas, i to u vreme cvetanje ambrozije koja spada u biljke koje su najjači alergen.

Na jednu takvu parcelu pažnju nam je skrenuo naš gledalac Mladen Vaisavljević. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

„Površina je po mojoj proceni četiri do pet hektara i to je do juče strašno bilo i videti. Kao plantaža kao da je sađeno", kaže Vlaisavljević.

Kontrola ambrozije vrši se svakodnevno i vrše je tri odeljenja Gradske uprave. Odeljenja za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, preko poljočuvarske službe i to na poljoprivrednim površinama, Odeljenja inspekcije i komunalne policije na drugim površinama, a Odeljenja za komunalne delatnosti na javnim površinama.

U 2017. godini izvršeno je oko 100 kontrola, a u 2018. godini 160 kontrola, ali su kontrole prisustva ambrozije i dalje u toku«, kaže Branka Polić, inspektor za zaštitu životne sredine.

Inspektori ne samo da kontrolišu već i kažnjavaju vlasnike i korisnike površina na kojima raste ambrozija.

„U 2017. godini kažnjeno je 90 odgovornih lica koja nisu uklonila ambroziju, a u 2018. godini se očekuje ko 150 prekršajnih naloga", kaže inspektorka.

Ali ni kontrole ni kazne nisu dovoljne da se njive i druge površine očiste od ambrozije, a to znači probleme za one koji su alergični na ambroziju.

„Cure suze, pecka u nosu, kijanje, ne može se spavati noću i sve to taje mesec dana", kaže Vlaisavljević.

Parcela na koju se žalio na gledalac u međuvremenu je potarupirana, ali na mnogim njivama ambrozija raste ravnopravno sa kukuruzom ili sojom.

Ova godina bila je povoljna za razvoj svih korova, pa i ambrozije, koja ovih dana buja i guši useve i na parcelama koje su tretirane herbicidima.

Više o problemu ambrozije govorio je dr Predrag Radišić, sa PMF-a.


Pogledaj vesti o: Pčelarstvo

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.