Solidarnost ili demagogija

Izvor: RTS, 18.Maj.2013, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Solidarnost ili demagogija

Plate opštinskim činovnicima u Kuršumliji smanjene su da kako bi više novca ostalo za socijalne potrebe, kaže opštinsko rukovodstvo. Opozicija, međutim, tvrdi da je razlog veliki broj novozaposlenih u lokalnoj samoupravi za čije je plate iz opštinskog budžeta isplaćeno 35-40 miliona dinara.

Zaposleni u opštinskoj upravi jedne od najsiromašnijih opština u Srbiji, za koje se govorilo da im je pala sekira u med kad je o primanjima reč, od sledećeg meseca primaće >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << deset odsto manje plate, dok će zarade funkcionera biti smanjene za 15 odsto.

Opštinsko rukovodstvo odlučilo je, kako kaže predsednik Opštine Radoljub Vidić, da plate svedu u realne okvire: "Bolje da damo na socijalu, nego da činovnici u opštini, a posebno funkcioneri, primaju tako visoke plate."

Smanjenjem plata, kažu, uštedeće se između sedam i osam miliona dinara godišnje, a sredstva će biti upotrebljena za kupovinu knjiga osnovcima od petog do osmog razreda.

Niko od zaposlenih u Upravi nije želeo da komentariše odluku opštinskog rukovodstva o smanjenju zarada. Ne zna se ni šta o tome misle sindikati zato što, kako novinar RTS-a nezvanično saznaje, ta organizacija praktično i ne radi od odlaska prethodnog predsednika u penziju.

Dok u Opštini tvrde da će sredstva od ove uštede usmeriti na socijalna davanja, predstavnici opozicije kažu da je ta odluka posledica nekontrolisanog zapošljavanja u lokalnoj samoupravi, preduzećima i ustanovama.

Predstavnici opozicionog URS-a u Kuršumliji razloge za ovakvu odluku opštinskog rukovodstva vide u velikom broju novozaposlenih radnika kojima u budžetu treba obezbediti zarade. Tvrde da će se to i te kako odraziti na kvalitet rada opštinske uprave, ne isključujući i tihi štrajk.

"U opštinskoj upravi i javnim preduzećima zaposleno je preko 60 novih lezilebovića koji ništa ne rade", navodi Dejan Milošević, predsednik URS-a u Kuršumliji, "i za njihove plate je za godinu dana isplaćeno 35 do 40 miliona dinara."

Predsednik Opštine pak tvrdi da broj radnika u opštinskoj upravi i javnim preduzećima nije povećan već smanjen   u odnosu na prošlu godinu.

Prosečna zarada u opštinskoj upravi je 36 hiljada dinara dok je prosek u celoj opštini oko 25 hiljada.

rts.prokuplje@rts.rs  

+381 27329 018
Pogledaj vesti o: Pčelarstvo

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.