Rakita razvija pčelarstvo u Slatini

Izvor: MC Bor, 12.Okt.2017, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rakita razvija pčelarstvo u Slatini

Bor, 12.10.2017.
Program razvoja pčelarstva u selu Slatina

Ispunjavajući ulogu društveno odgovorne kompanije, Rakita je tokom ove godine, u saradnji sa Udruženjem pčelara “Slatina”, pokrenula Program razvoja pčelarstva u ovom selu. Program se zasniva na prepoznavanju potreba pčelara u ovom kraju, kao i obezbedjivanju repromaterijala koji će omogućiti da se pčelarstvo podigne na viši >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << nivo.
Održivost pčelarskog posla je osnovni cilj ovog programa i kompanija Rakita kroz implementaciju sredstava ima cilj da pčelarima omogući odredjenu dozu ekonomske održivosti, dakle da pčelarstvo u ovom kraju postane što više isplativo.
Prvi preduslov koji je trebalo ispuniti u ovom pogledu je obezbedjivanje repromaterijala koji će pčelarima omogućiti bolje pčelarske prinose. Konkretno, reč je o podizanju što više parcela medonosnog bilja koje će omogućiti što duži period pčelinje paše. Naravno, da bi se ovaj cilj ostvario, potrebno je obezbediti preduslove za tako nešto, a to je priprema zemljišta. Upravo u ovoj fazi svaki pčelar dobija 85 litara goriva, 300 kg djubriva, kao i 10 kg semena facelije. Prema planu, u proleće naredne godine svaki pčelar će dobiti po 20 sadnica medonosnog rastinja.
Učinak ovog programa biće prepoznat u narednim godinama kada sadnice medonosnog bilja omoguće preko potrebnu produženu pčelinju pašu.
Osim ovog programa, kompanija Rakita je nedavno za sve pčelare u Boru i okolini obezbedila i donaciju u vidu predavanja profesora Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, Zorana Stanimirovića, na temu “bolesti pčela, preventiva i lečenje, klinički pregled i zazimljavanje”.
Vrednost kompletnog Programa razvoja pčelarstva u Slatini iznosi oko 600.000 dinara.

Nastavak na MC Bor...






Povezane vesti

Pomoć pčelarima u borskom kraju

Izvor: Beta, 12.Okt.2017

Udruženje pčelara iz sela Slatina kod Bora dobilo je materijal koji će im pomoći da prebrode posledice slabe ovogodišnje proizvodnje meda, prouzrokovane nepovoljnim vremenom.Pčelarima Slatine danas je podeljeno po 85 litara dizel-goriva, 300 kilograma đubriva, kao i 10 kilograma semena jednogodišnje...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.