Prva samostalna pčelarska izložba

Izvor: RTS, 03.Nov.2014, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva samostalna pčelarska izložba

Udruženje pčelara "Kikinda" upriličilo je prvu samostalnu pčelarsku izložbu gde su sugrađanima predstavili svoj med, proizvode od meda i opremu za pčelarstvo.

Kikinđanin Predrag Varađanin ima 36 godina, po zanimanju je elektrotehničar, ali nema posao. Uz pomoć prijatelja pčelara pre osam godina je nabavio sedam košnica.

Danas ih ima tridesetpet, a pčelarstvo mu je postalo osnovno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zanimanje.

"Zasada sam stacionirani pčelar, pčele iznosim u kikindski atar gde ubiraju uglavnom suncokretov med", kaže Predrag.

Za razliku od Varađanina, Veri i Dušku Janjiću, koji su zaposleni, proizvodnja meda predstavlja pristojan dodatni izvor prihoda. Bavljenje pčelarstvom zahteva dosta vremena i pažnje, kaže Vera, pa im pomažu dve kćerke, kad uzmognu, pošto su i one zaposlene.

"Sa nama su uglavnom kad je sezona vrcanja meda ili ozimljavanje pčela", objašnjava Vera.

Varađanin i Janjići su članovi Udruženja pčelara Kikinda, koje postoji preko osamdeset godina. Zajedno sa desetak kolega organizovali su na kikindskom trgu izložbu meda pod nazivom "Kikindski med Kikinđanima". Cilj izložbe je, kaže Saša Čolak, predsednik Udruženja, da se pčelari predstave svojim sugrađanima, da im objasne šta je pčelarstvo, kako izgleda dobar med i od koga treba da ga kupuju.

"Pored toga, cilj nam je da potencijalne pčelare ubedimo da zavire unutar košnica, da vide kako izgleda pčelarska oprema, da bi se u nekom doglednom vremenu i zapčelarili", kaže Čolak.

U prilog tome ide i zajednički projekat kikindskih i rumunskih pčelara o izgradnji tri odgajivačnice autohtone banatske žute pčele, od kojih bi jedna bila u Kikindi. Ovim projektom, koji pokriva Evropska unija, pčelarstvo bi privuklo mlade ljude, što bi smanjilo nezaposlenost i ojačalo ekonomsku moć banatske regije.

rts.kikinda@rts.rs

+381 230 439 745

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.