Princeza Jelisaveta u Rijeci na proslavi 20. rođendana lista “Bijela pčela”!

Izvor: Svet, 14.Okt.2014, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Princeza Jelisaveta u Rijeci na proslavi 20. rođendana lista “Bijela pčela”!

Koncertom riječkih dečjih horova “Morčić” i “Mali Riječani” kao i hora “Horislavci”, Narodnog pozorišta iz Beograda, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku svečano je obeležena 20. godišnjica izlaženja i 200-ti broj dečijeg lista “Bijela pčela” koje izdaje Srpsko Kulturno Društvo Prosvjeta, Rijeka.
Ovoj svečanoj proslavi pod pokroviteljstvom Grada Rijeke prisustvovali su: predsednica Gradskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << vijeća Grada Rijeke Dorotea Pešić Bukovac, zamenik gradonačelnika Miroslav Matešić, urednica lista Ljerka Radojčić, generalni konzul Republike Srbije u Rijeci Momčilo Radivojević, princeza Jelisaveta Karađorđević kao i mnogi pisci, slikari i saradnici na listu.
Svečanom obeležavanju prethodilo je otvaranje izložbe o 20. godina “Bijele pčele” u atrijumu HKD-a, na kojoj je prikazan izbor naslovnih stranica lista čiji su autori akademski slikari, profesionalni ilustratori, majstori stripa i crtanog filma i drugi. Među autorima ilustracija su akademski slikari Dorian Sokolić, Aleksandar Pedović, Zdravko Mićanović, zatim profesionalni ilustratori, kao i Borivoje Dovniković – Bordo, majstor stripa i crtanog filma, Zrinka Ostović i mnogi drugi. Izložbu je otvorio Borislav Božić.
Čestitajući 20. godišnjicu izlaženja lista zamenik gradonačelnika Miroslav Matešić zahvalio se u ime Grada Rijeke svim zaslužnima, od urednice do ilustratora, na istrajnosti i predanom radu, čiji je današnji rezultat 200-ti primerak lista. „Grad Rijeka koristi svaku priliku kako bi poboljšao i omogućio bolje uslove za rast i razvoj naše dece, pa tako već dugi niz godina intenzivno radi na promeni i unapređenju brojnih programa koji doprinose holističkom pristupu razvoja dece i mladih na svim nivoima razvoja i obrazovanja, što je, između ostalog, cilj i Vašeg lista. Drago mi je da Rijeka ima list u kojem se posebna pažnja pridaje radu na svim aktivnostima koje će detinjstvo naših najmlađih učiniti lepšim, punim igre, učenja i smeha. Ovo jubilarno, dvestoto izdanje svakako je i potvrda dugogodišnjeg uspešnog rada i stvaralaštva, kojim “Bijela pčela” pridonosi promociji čitanja kod dece, kao i njihovom srećnijem detinjstvu uz književnost, časopise i knjige“, kazao je Matešić.
Reči hvale i čestitke uputila je i princeza Jelisaveta Karađorđević, a o značaju lista “Bijela pčela” govorio je predsednik Prosvjete Čedomir Višnjić. „Bilo je hrabro 1994.g. pokrenuti list za decu na ćirilici, jer je to bilo suprotstavljanje duhu onog vremena. Danas na pitanje kakav je put, kakav cilj i strategija za budućnost lista “Bijela pčela”, odgovaramo da je naša strategija jednaka strategiji pčela. Sakupljamo med i godine, i ono što kao celina radimo, to želimo raditi i ubuduće u riječkoj košnici“, rekao je Višnjić.
“Bijela pčela“ je jedini dečiji list na hrvatskom kulturnom prostoru štampan na srpskom jeziku, ćiriličnim i latiničnim pismom. Njegovi edukativno-informativni i zabavni sadržaji usmereni su razvijanju duha tolerancije, mira i poštovanja različitosti kulturnih tradicija. List „Bijela pčela“ se distribuira i rado čita i izvan granica Republike Hrvatske.
List “Bijela pčela”, dobitnik je Nagrade Grada Rijeke, Zmajeve nagrade i Povelje SKD Prosvjete, sve za popularizaciju književnosti za decu i razvoj njihove kreativnosti.

Izvor: Rijeka.hr
Foto: Life Content

Nastavak na Svet...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.