Pravoslavni danas slave Jovandan

Izvor: Studio B, 19.Jan.2013, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravoslavni danas slave Jovandan

Srpska pravoslavna crkva (SPC) 20. januara slavi Svetog Jovana Krstitelja, Isusovog rođaka, poznatog kao Jovan Preteča.

Jovan se zove Krstitelj jer je, po verskom učenju, u reci Jordan krstio Isusa Hrista, a Preteča zato što je najavljivao Hristov dolazak. On je u reci Jordan krštavao svakoga ko se pokajao.

Sveti Jovan je živeo jednostavno i asketski hraneći se insektima i medom divljih pčela, a odevao se u haljinu od kamilje dlake, kaže crkveno predanje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << />
Ubijen je i odsečena mu je glava po nalogu hebrejskog vladara, tetrarha Galileje Iroda Antipe, u vreme rimskog protektorata nad Palestinom.

U narodu postoji običaj da se ljudi na Jovandan bratime i kume jer se Jovan smatra uzorom karaktera i poštenja. Vernici vrlo često daju Jovanovo ime svojoj deci, i kod pravoslavaca i kod katolika.

Pravoslavci slave krsnu slavu Svetog Jovana, a katolici obično slave imendan.

Procenjuje se da je Sveti Jovan po broju onih koji ga slave na trećem mestu među Srbima. Najviše se slave Sveti Nikola i Sveti arhanđel Mihail.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas je Sveti Jovan krstitelj

Izvor: JuznaSrbija.info, 20.Jan.2013, 01:36

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja, praznik posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordanu.

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.