Pravi med za dečije klinike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2021, 12:05

Pravi med za dečije klinike

Savez pčelarskih organizacija Srbije donirao je danas 500 kilograma meda pedijatrijskim klinikama u Novom Sadu, Beogradu i Nišu, kao i organizaciju NURDOR, a ceremoniji u Botaničkoj bašti prisustvovala je i premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je zahvalila lekarima dečjih klinika na brizi o najmlađima u godini pandemije korona virusa.

Bez pčela nema života, ocenio je predsednik Saveza Rodoljub Živanović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji navodi da svaki treći zalogaj ishrane dobijamo direktno od pčela, a svaki drugi indirektno.

Kada bi pčele nestale za tri do četiri dana bi se poremetio lanac ishrane. Jedna košnica doprinosi privredi sa 1.200 evra, a pčelari od nje imaju 1,5 evra, rekao je Živanović i istakao da mu je zadovoljstvo što danas doniraju pola tone pravog meda dečijim klinikama i Nurdoru.

Živanović je rekao da država svake godine daje sedam miliona evra za pčelarstvo, pa pčelari mogu dobiti do 20.000 evra za nabavku opreme.

Predsednica Upravnog odbora Nurdor Joland Korora je rekla je da je med hrana i lek i 100 kilograma čistog meda je značajno za to udruženje, najavljujući da će on biti podeljen između pet Roditeljskih kuća.

Zamenik direktora Instituta za majku i dete Vladimir Vukomanović rekao je da se deca i pčele stalno porede - pametan kao pčelica, ali navodi da zahvaljujući nezagađenoj životnoj sredini deca odrastaju u zdrave osobe, a pčele prave kvalitetan med.

Brnabić je zahvalila pčelarima na donaciji koji su uručili, ali i lekarima pedijatrijskih klinika za brigu koju su pokazivali prema deci u skoro dve teške godine pandemije korona virusa.

Po 100 kilograma meda uručeno je dečijim klinikama KC Vojvodine i KC Niša, Institutu za majku i dete i Tiršovoj, kao i Nurdoru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pola tone meda pedijatrijskim klinikama i NURDOR-u

Izvor: RTS, 20.Maj.2021

Savez pčelarskih organizacija Srbije donirao je 500 kilograma meda pedijatrijskim klinikama u Novom Sadu, Beogradu i Nišu, kao i Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka (NURDOR). . Ceremoniji u Botaničkoj bašti prisustvovala je i premijerka Srbije Ana Brnabić,...

Nastavak na RTS...

I Interpol u akciji otkrivanja lažnog meda, 40 odsto falsifikata u Srbiji

Izvor: RTS, 20.Maj.2021

Pri kraju je velika akcija otkrivanja lažnog meda, najšira koja je ikada sprovedena u Srbiji, i sve ukazuje na to da će rezultat biti šokantan. Preliminarni rezultati su pokazali da 40 odsto meda na domaćem tržištu nije ispravno, u EU 10 odsto, a u SAD je čak 70 odsto meda falsifikat,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.