Polen – napast iz vazduha

Izvor: Dzungla.org, 17.Maj.2011, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polen – napast iz vazduha

Ako sa prvim zracima prolećnog sunca počinje vaša noćna mora u vidu kijanja, glavobolje, curenja iz nosa, svraba očiju, najverovatnije imate problema sa prolećnim alergijama.

Učestalost alergija se dvostruko povećala u poslednjih 20 godina i od njih pati otprilike svaka peta osoba. S dolaskom proleća najviše problema donosi polen. Kod nas sezona cvetanja drveća počinje u martu, od aprila do >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << jula „napadaju“ trave, a u jesen korovi.

Polenska alergija
Polenska alergija liči na najobičniju kijavicu, ali ako simptomi (zapušen nos, curenje nosa, kijanje) potraju i javljaju se uvek u istom periodu godine ili u istim okolnostima, praćeni svrabom u nosu i očima, nekada i suzenjem očiju, radi se o alergijskoj kijavici i alergijskom konjunktivitisu. Polen drveta (od februara do maja), trave (od maja do jula) i zeljastih biljaka (od jula do oktobra) prisutan je više od pola godine. Ali, sasvim je sigurno da niste alergični na sve vrste polena. Zato je važno da obavite testove kako biste identifikovali alergene koji vas najviše muče. Prisutnost polena u vazduhu najveća je ujutru, dok se ona tokom dana, s rastom temperature i jačim sunčevim zracima, smanjuje.
Kako je sprečiti?
- izbegavajte otvorene prostore za vreme najveće koncentracije polena
- prostorije provetravajte tokom noći
- pre spavanja se istuširajte i operite kosu
- izbegavajte dim cigareta
- redovno perite ruke
-ne dirajte oči kad osetite svrab
- isperite nos fiziološkim rastvorom
- izbegavajte bazene
- redovno čistite i menjajte filtere u klima uređajima

Prva pomoć kod alergija
Preduslov za adekvatnu akciju je saznanje na šta smo alergični jer jedino tako možemo delovati blagovremeno i na pravi način. Redovno uzimanje propisane terapije, manje nerviranja, uzimanje dovoljno tečnosti, jačanje imuniteta i dovoljno sna pomoći će da se bez mnogo muke savlada alergija.
 
Kako prepoznati alergiju? crvene, suzne i nadražene oči
kijanje
curenje vodenog sekreta iz nosa
natečenost nosne sluznice
svrab i crvenilo u nosu
nadražajni suvi kašalj
otežano disanje
urtikrija (crvenilo kože, kontaktni dermatitis)
(Izvor: Alo)

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.