Izvor: Nezavisne Novine, 09.Apr.2016, 08:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polen najveći neprijatelj iz prirode

Proljeće je najljepše godišnje doba kada se priroda budi i cvjeta, vrijeme kada bi naš organizam trebalo da se trgne iz zimskog sna, međutim za veliki broj osoba predstavlja pravu noćnu moru. Zašto? Riječ je o polenskoj alergiji, neprijatelju broj jedan koji uveliko narušava kvalitet života onih koji imaju probleme već sa prvim buđenjem proljeća.

Podložnim i osjetljivim osobama vegetacija prirode donosi i prve simptome kao što su kihanje, curenje nosa, crvenilo, suzne >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << oči, iritacija i svrab, otežano disanje, kašalj, glavobolje, a samo nekoliko minuta ili časova provedenih u kontaktu s alergenom dovoljno je da osjetite neke od simptoma.

"Pojačale su mi se polenske alergije prije nekoliko godina. Čim stigne proljeće nos mi curi, oči su crvene, a ponekad imam i osip. Sve liči na jaču prehladu. Umjesto da uživam u prirodi, kad sve cvjeta i budi se, ja zbog polena bježim iz prirode i moram da što više budem u zatvorenom.

Antihistaminici su najčešće propisivani lijekovi, a pokušavam i da ojačam imunitet, međutim zasad je sve to prava borba s polenom", kazala je Nađa L., studentkinja iz Banjaluke.

Glavni krivac i uzrok alergija jeste polen, čija koncentracija u vazduhu tokom aprila dostiže određeni nivo koji dovodi do pojave najčešće bolesti alergijskog rinitisa ili sezonske kijavice.

Mnogi brkaju simptome pa misle kako boluju od prehlade. Međutim, polenska kijavica nije uzrokovana virusom.

Najčešći alergeni su poleni drveća, trava, korova, polen ambrozije, grinje iz kućne prašine, ali i dlake kućnih ljubimaca.

SIMPTOMI I TESTOVI: Kada polen dospije do sluznice nosa, izaziva reakciju imunološkog sistema koji polen detektuje kao strano tijelo koje  narušava organizam, pa počinje da stvara antitijela koja napadaju alergene. Pri napadu antitijela na alergene u krvi nastaje supstanca histamin, koja izaziva alergijske simptome.

Upravo histamini izazivaju curenja nosa, svrab nosa i očiju i druge reakcije.

Teži oblik zapaljenja sluzokože nosa, a usljed hronične iritacije može prouzrokovati krvavljenje iz nosa. Simptomi se pojavljuju naglo i mogu trajati nekoliko nedjelja ili tokom čitave sezone. Zapostavljeno stanje ili neadekvatna terapija može prouzrokovati pojavu alergijske astme.

Alergijski rinitis može se pojaviti u bilo kojem životnom dobu dok se u najvećem broju slučajeva pojavljuje u djetinjstvu ili ranom zrelom dobu. Tokom života pacijenta intenzitet simptoma može se mijenjati dok se postepeno smanjuje kod starijih osoba.

Od alergoloških testova najčešće se određuje nivo Ig antitijela za alergen, koji u suštini određuje da li je pacijent preosjetljiv, ali i sklon jakim reakcijama na alergene. Popularne metode, odnosno testiranja koja se primjenjuju jesu tzv. "in vivo" testovi na koži i "in vitro" analiza iz krvi.

Ukoliko postoje tegobe koje se jasno mogu povezati s izlaganjem nekom alergenu, najbolje vrijeme za testiranje polenske alergije metodom kožnih proba jeste kada pacijent ima najizraženije tegobe, odnosno kada je vrhunac prisustva alergena dok je optimalno vrijeme za testiranje iz krvi kada prestane sezona alergena.

SAVJETI DOKTORA: Kako da ublažite neke od simptoma pojasnila je dr Kosana Stanetić, načelnica Službe porodične medicine iz Banjaluke, koja kaže kako je najbolji način da bi se ublažili alergijski simptomi izbjegavati kontakt s alergenima, povećati stepen higijene čestim pranjem posteljine, tuširanjem i pranjem kose, jer se upravo polen najviše zadržava na kosi i posteljini.

Vlaga i plijesan takođe mogu pojačati simptome ili alergijsku astmu, pa preporučuje i često provjetravanje prostorija, kao i higijenu prostora.

"U slučaju akutne alergijske reakcije potrebno je da se pacijent odmah javi ljekaru radi adekvatne terapije", kazala je Stanetićeva i dodala kako se kod pacijenata sa reumatskim problemima javljaju bolovi u zglobovima, otežano kretanje, tromost, a kod kardiovaskularnih zamaranje i bol u grudima.

Doktorica naglašava i to da hronični bolesnici moraju redovno uzimati propisanu terapiju, potrebno je unositi dovoljne količine tečnosti, ishrana bi trebalo da bude bazirana na voću i povrću, kao i hrani bogatoj vitaminima i mineralima, dok je dobar preduslov ublažavanja negativnih posljedica vremena i dovoljna količina sna.

Vremenski uslovi, toplo vrijeme i vjetar pospješuju širenje polena u vazduhu, dok količina polena predstavlja broj zrna alergena u vazduhu po kubnom metru. Kišno vrijeme dobar je saveznik pacijentima jer spira alergene i samim tim olakšava život ovoj kategoriji stanovništva.

Ukoliko su osobe osjetljive na alergene u stambenom prostoru kao što je kućna prašina ili grinje, simptomi mogu biti prisutni tokom čitave godine.

AMBROZIJA KAO NEPRIJATELJ: Oko 70 odsto svih alergija na polen izazvano je ambrozijom, dok je botaničari nazivaju kraljicom svih alergogenih biljaka.

Zbog svoje pogodnosti prilagođavanja, posljednjih godina u velikoj mjeri proširila se i na našim prostorima i cvjeta od jula do oktobra. Jedno stablo ambrozije proizvodi čak milion zrna polena dnevno, dok osam do 15 zrna ove biljke u kubnom metru vazduha može da izazove alergijske simptome.

U mnogim gradovima se izvodi košenje ambrozije na javnim površinama, a stanovnici su je dužni uklanjati u svojim dvorištima.

Prema nekim statistikama, ukoliko jedan roditelj ima alergiju, mogućnost da i dijete pati od istog problema iznosi 50 odsto, a ukoliko oba roditelja boluju od alergija, onda ta mogućnost dostiže čak i 75 odsto.

Ukoliko su osobe osjetljive na alergene u stambenom prostoru, kao što je kućna prašina ili grinje, simptomi mogu biti prisutni tokom čitave godine.

Iz zdravstvene ustanove "Moja apoteka", kao i iz drugih apoteka u BiH, kažu kako je porasla potražnja svih lijekova koji se koriste u liječenju ovih simptoma, te kako se cijene ovih preparata kreću od pet do desetak KM, zavisno od oblika, doze i proizvođača.

- ne provjetravati sobu,

- veš ne bi trebalo da sušite napolju,

- nosite naočare za sunce koje smanjuju kontakt alergena s očima,

- presvucite se poslije svake šetnje,

- operite kosu prije spavanja

- redovno perite ruke i ne dirajte oči kad osjetite svrab

- nos možete ispirati fiziološkim rastvorom

- izbjegavajte duvan i bazene sa hlorisanom vodom

- ako morate raditi u bašti, nosite masku.

Američki naučnici Medicinskog fakulteta u Tenesiju tvrde da su probiotici u jogurtu zapravo ti koji smanjuju alergijsku reakciju.

"U slučaju da niste ljubitelj ovog napitka, dobra zamjena su mu kiselo mlijeko, kao i drugi proizvodi bogati dobrim bakterijama", prenosi "Daily Mail".

Polenski semafor

Kako bi se pomoglo oboljelim osobama u predviđanju pojave simptoma bolesti, te pravovremenog liječenja i ublažavanja simptoma alergije, izrađeni su peludni kalendari i alergijski (polenski) semafori.

Peludni kalendar je obavijest o periodima cvatnje pojedinih biljaka na određenom području, dok je alergijski semafor dnevna prognoza o količini peludnih zrnaca u vazduhu putem obavijesti u medijima ili na druge načine.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.