Počinje bagremova ispaša pčela

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Maj.2017, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje bagremova ispaša pčela

Svake godine dolazi novo proljeće, sa istom dilemom kod pčelara: kako svoje pčelinje zajednice pripremiti u narednom periodu? Problem je jer nijedna zima nije ista, tako da ni sve pčelinje zajednice nisu prezimele sa istom snagom, pa ne postoji ustaljeni šablon po kome treba raditi. Znanje samih pčelara, tu dolazi u prvi plan. Sada je aktivnost pčela najveća jer u maju nastupa prva glavna paša sa belog bagrema.

Pčelinja društva se ne smeju uznemiravati suvišnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pregledima u ovom periodu godine. Presađivanje larvica je od poslova najsloženiji postupak u čitavom procesu uzgoja matica kod pčelara koji se time bave. Prvo, treba odaberati larvicu mlađu od 24 sata, koja potiče od najbolje matice.

Larvica jedva veća od jajeta koja pliva u maloj količini matičnog mleča. Ovaj postupak nije baš jednostavan, jer zahteva veliku preciznost prilikom presađivanja larvice iz ćelije u veštačku osnovu matičnjaka kako pritom ne bi došlo do povređivanja larve. Pored ovog značajnog posla u reprodukciji pčela trenutno je prisutna i veća količina polenovog praha u pčelinacima pčelara koji ga sakupljaju.

 Dimitrije Nikolić pčelar iz Morovića kaže da matice u ovom periodu intenzivno polažu jaja, a pčelinja društva se razvijaju.

Matice polažu od 1.500-2.000 jaja, pa čak i vise na dnevnom nivou. Pocinje da deluje instinkt rojenja, i društva koja se nalaze u košnicama manjeg obima pripremaju se za prirodno rojenje.

Pčelar s druge strane mora stalno biti prisutan, da bi proširivao gnezda sa satnim osnovama ili izgrađenim saćem. Kada je u pitanju bagremova paša koja sledi pčelari ističu da zbog stalnih oscilacija u vremenu nisu optimisti da će ove godine biti idealnog roda.

Na tempeaturi iznad 24 stepena bagrem najbolje medi i kada noću temperature nisu ispod 14 stepeni. Ne valja ako se veći broj cvetova otvorio i počeo da medi intenzivno, a kiša je pala, i temperatura noću padne ispod 14 stepeni. Kako će biti ostaje da se vidi a vredni pčelari završavaju sa pripremama za prvu glavnu pa¬šu.
Pogledaj vesti o: Pčelarstvo

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.