Pletenje venčića - srpski običaj i prilika za zaradu

Izvor: RTS, 07.Jul.2016, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pletenje venčića - srpski običaj i prilika za zaradu

Danas se obeležava Sv. Jovan Preteča ili Ivanjdan. Sv. Jovan je poznat i kao biljober ili travar, jer je živeo skromno, hraneći se biljem, bubama, skakavcima i medom divljih pčela, a odevao u haljinu od kostreti. Na današnji dan u Vranju žene pletu venčiće od ivanovog cveća i njima kite kuću.
Venčići se pletu od prirodnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << cveća, osnova je ivanovo cveće. U njega se upliću i hajdučka trava, majčina dušica, vrtika i beli luk, sve se veže crvenim končićem.

"Crveno je zaštitni znak, beže od njega loše stvari", kaže Divna Cvetković.
"Lukčić štiti od đavola, da ne dolazi u kuću. Vrtika da nam se vrti porodica i pare u kući", kaže Snežana Petković.
Pletenjem venaca od ivanovog cveća može kažu i da se zaradi. Divna Cvetković iz Vranja splete oko 400 venčića i prodaje ih po 50 dinara.
"Može da se zaradi, ako pletemo više više se i zaradi, ako manje, manje", kaže Divna Cvetković.
Venčić se stavlja rano ujutru sa desne strane ili iznad ulaznih vrata kuće. Veruje se da dom štiti od nesreće, a ukućane od zlih čini.
Ivanjdan je i praznik kosidbe i žetve, a bilje i trave imaju pojačana lekovita svojstva i zbog toga se, veruje se, beru na današnji dan.
rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.