Pčelarstvo razvojna šansa Trgovišta

Izvor: RTS, 18.Jun.2017, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pčelarstvo razvojna šansa Trgovišta

Zbog loših vremenskih uslova, prošle i ove godine znatno je smanjena proizvodnja meda u Srbiji, a u Pčinjskom okrugu od pet do 20 odsto. Opština Trgovište priprema dokumentaciju da sertifikuje proizvodnju organskog meda – lokalna samouprava smatra da je to razvojna šansa, a pomaže i mladim pčelarima da ostvare prihod.
Od opštine su prošle godine dobili po 15 košnica i rojeva. Ukrstili su sojeve >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i skoro duplirali broj košnica. Četrdesetoro mladih, nezaposlenih iz Trgovišta u pčelarstvu vidi šansu za opstanak i prosperitet .

"U pčelarstvu vidim veliku perspektivu, naročito na ovom terenu, jer je ovde med već organski, nemamo nikakve industrije, zagađivače", objašnjava Aleksandar Velinović, pčelar iz Trgovišta.
Nikola Smiljković, najmlađi pčelar u Trgovištu navodi da se ne uzda u prirodu već da planira proizvodnju matica i proizvodnju rojeva.
Brdsko-planinski predeo sa nadmorskom visinom od 600 do 1.800 metara,
nedostatak mehanizacije i industrije, dobro su polazište za organsku
proizvodnju meda. Iskusni pčelari obučavaju mlade, savetuju ih.
"Tu mislim prevashodno na upotrebu lekova. U organskom pčelarstvu su
dozvoljene samo organske kiseline, mravlja kiselina", objašnjava Slađan Stanojev, predsednik Udruženja pčelara Pčinja.
Zarije Mitić, predsednik udruženja pčelara "Polen 2012." u Bujanovcu navodi da je stacionarno pčelarenje ravno nuli, i savetuje sve one koji hoće da se bave profesionalno pčelarstvom da budu seleći pčelari.
Pčele se sele, sa bagrema na livade i lipu. I prošle i ove godine, zbog
hladnoće i kiše, glavne bagremske paše u Pčinjskom okrugu nije bilo.
Na većoj nadmorskoj visini vegetacija kasni, pa se pčelari nadaju da će biti bar livadskog meda.
Trgovište i Bujanovac pčelarima daju podsticajna i nepovratna sredstva, organizuju edukacije.
"Najviše što treba pčelarima pomoći je pružanje pomoći za prihranjivanje pa i za lekove", navodi Seljami Iseni, predsednik Udruženja pčelara Apikula u Bujanovcu.
Nenad Krstić, predsednik opštine Trgovište, kaže da je u toku priprema dokumentacije za sertifikaciju čitave opštine Trgovište za organski med.
Država daje subvencije 720 dinara po košnici. Prema podacima Udruženja pčelara, u Pčinjskom okrugu ima oko 1.000 pčelara sa oko 30.000 košnica.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.