Pčelari bez nameta, parkiranje besplatno

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jan.2019, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pčelari bez nameta, "parkiranje" besplatno

Ova godina biti prva godina u kojoj pčelari u Srbiji neće morati da plaćaju naknadu za "parkiranje" svojih košnica.

Ovo je rezultat novog Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, koji od danas stupa na snagu.

Iako je Zakonom o stočarstvu zabranjena naplata "pašarine" za pčele, godinama unazad nacionalni parkovi su naplaćivali pčelarima tzv. naknadu za stajalište, ali je ta praksa nedavno zaustavljena donošenjem Zakona o naknadama za korišćenje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << javnih dobara.

U našoj zemlji se godišnje proizvede od 6.000 do 10.000 tona meda, a u Evropsku uniju se u proseku izveze oko dve hiljade tona.

Srbija je prva u svetu po broju košnica po glavi stanovnika (na 5,9 stanovnika dolazi jedna košnica), jer prema podacima nadležnih udruženja pčelara, u našoj zemlji ima 1,1 milion registrovanih i oko 100 hiljada neregistrovanih košnica.

BONUS VIDEO: Ljudi kažu da su ovo NAJSREĆNIJE zemlje za život
Pogledaj vesti o: Pčelarstvo

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.