PČELE MOGU DA OTKRIJU ZARAŽENE KORONOM: Metod kojim ga prepoznaju šokirao naučnike

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Maj.2021, 16:59

PČELE MOGU DA OTKRIJU ZARAŽENE KORONOM: Metod kojim ga prepoznaju šokirao naučnike

Pčele mogu njuhom da otkriju obolele od korone

Holandski istraživaci obučili su pčele koje imaju neobično oštar njuh da identifikuju uzorke zaražene kovid-19, što može da smanji vreme čekanja na rezultate testa na samo nekoliko sekundi.

Da bi obučili pčele, naučnici u laboratoriji za bioveterinarsko istraživanje na Univerzitetu Vageningen davali su ima zašećeranu vodu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kao nagradu nakon što su im pokazavali uzorke zaražene korona virusom, preneo je Rojters.

Kada bi im pokazivali uzorke koji nisu zaraženi kovid-19 pčele ne bi dobijale nagradu.

Na rezultate testova za kovid-19 čeka se satima ili danima, dok pčele odmah reaguju.

Ova metoda je, takođe, veoma jeftina, što je potencijalno čini veoma korisnom za zemlje u kojima se vrlo retko vrše testovi, naveli su naučnici.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.