Izvor: eKlinika.rs, 21.Mar.2024, 18:00

Oman i med – domaći melem za čišćenje bronhija i „pušačkih“ pluća

Oman biljka (Inula helenium) u farmaciji i narodnoj medicini koristi se za olakšavanje iskašljavanja, ali i za olakšavanje lučenja žuči i podsticanja izlučivanje mokraće. Ova biljka pokazuje baktericidno, anthelmintičko, antifungalno i antitumorsko delovanje i iako pomalo zaboravljena, ponovo je postala aktuelna otkako je počela covid 19 pandemija.
Za čaj od omana koristi se koren biljke Kao lekoviti deo biljke koristi se osušen rizom sa korenom s obzirom na to da koren omana sadrži više od 40 odsto inulina, sluzi, etarsko ulje, triterpene, stigmasterol, poliacetilene… S obzirom na to da aktivni sastojci omana olakšavaju iskašljavanje  biljka se smatra respiratornim lekom. Jedinstvena je po tome što ublažava...

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.