Olakšajte sebi sezonu alergija

Izvor: B92, 05.Mar.2012, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Olakšajte sebi sezonu alergija

Obzirom na to da stručnjaci predviđaju da će ove godine sezona alergija biti najgora u poslednjih 10 godina, sve što možete učiniti da olakšate sebi je od velike važnosti.

Dr Majron Zit, predlaže da obratite pažnju na sledeće:

- Blaga zima pogoduje biljkama i one u takvim uslovima ranije cvetaju. Prošle godine bilo je duplo više polena nego prethodnih sezona.

- Lekovi pomažu ali ih nemojte uzimati na svoju ruku. Idite na testove i otkrijte na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šta ste tačno alergični – lekar će vam u skladu sa tim prepisati odgovarajuću terapiju.

- Ako patite od sezonske alergije nemojte otvarati prozore u stanu. Polen se uvuče u dom i zalepi se za nameštaj, predmete, tepih...

- Proleće je vreme kada bi trebalo da očistie filtere prečišćivača vazduha i klima. Ako možete redovno menjajte filtere, na taj način ćete biti sigurni da vam polen nije zalutao u kuću.

- Obratite pažnju na ishranu. Jedite više voća i povrća – koje može biti od velikog značaja za suzbijanje alergija.

Čuvajte se celera, trešnji i jabuka ako ste alergični na breze. Ako je to slučaj sa travom onda se klonite paradajza, krompira i breskvi.

Međutim imajte na umu da ne morate zaobilaziti sve ove namirnice. Neke od njih izazivaju simptome kada su kuvane ili oljuštene, dok one u konzervi mogu biti sasvim bezbedne.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.