Održana projekcija filma o Miroslavu Antiću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Avg.2018, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održana projekcija filma o Miroslavu Antiću

Projekcija filma o Miroslavu Antiću „Prvi film" održana je sinoć u Muzeju pčelarstva "Jovan Živanović" u Sremskim Karlovcima.

Pre projekcije filma o Miroslavu Antiću, prisutne je pozdravio predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, poručivši da je sam Miroslav Antić na najbolјi mogući način, i u nekoliko stihova, opisao svoj život, kada je u "Besmrtnoj pesmi" rekao: "Ako ti jave: umro sam, ti znaš - ja to ne umem".

Predsedik novosadskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << parlamenta istakao je da je Antić "pesnik dubine", koji je svojim, veoma raznovrsnim i istančanim umetničkim talentom, doticao svačija srca.

„I upravo zbog tih njegovih reči, koje nam ne daju za pravo da o njemu govorimo u prošlom vremenu, Miroslav Antić i danas traje u sećanjima svojih savremenika, u svojim delima, u svim našim promišlјanjima o smislu i suštini života, ali i u svim radostima i nadanjima. On nas uverava da je on samo jedan od nas, čovek koji je svoj život živeo i živi ga tu, među nama, običnim smrtnicima. Upravo to nam pokazuje i ovaj film o njemu. Uveren sam da će i naredna pokolenja crpeti inspiraciju iz njegovih stihova i da će njegovo delo uvek biti sinonim za sve one najdublјe dileme, radosti, tuge, lјubavi, sreću...", zaklјučio je Jelušić.

„Prvi film" delo je autora Dušana Stojanovića i Lazara Stanivuka, a snimlјen je u produkciji Kulturnog centra Novog Sada.

„Prvi film" predstavlјen je u okviru programa Antićevih dana 2018. godine.

Jedan od autora filma Lazar Stanivuk kazao je da su osnova za scenario filma bili tekstovi Miroslava Antića iz jedne zbirke pesama, u kojima je on objasnio i delove svog života.

„Film je Antićeva vizura sveta i života", rekao je Stanivuk.

Ispred Muzeja pčelarstva „Jovan Živanović" prisutne je pozdravio Žarko Živanović, istakavši da premijera filma u Sremskim Karlovcima nije slučajno u Muzeju pčelarstva, jer je Miroslav Antić bio redovan gost ove kuće.

„Velјko Petrović, poznati srpski pesnik, književnik i kritičar, često je dolazio kod nas, a Miroslav Antić je voleo da ga sluša. Takođe nam je drago da povodom 50 godina postojanja Muzeja pčelarstva održimo veče posvećeno Miroslavu Antiću", objasnio je Živanović.

Projekciji je prisustvovao velik broj gostiju iz Sremskih Karlovaca i Novog Sada, a među njima i načelnik Južnobačkog okruga Milan Novaković, kao i član Organizacionog odbora „Antićevih dana" i predsednik žirija za dodelu nagrade „Miroslav Antić", Draško Ređep.
Pogledaj vesti o: Pčelarstvo

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.