Izvor: JUGpress.com, 25.Sep.2022, 10:09

Održana manifestacija ’’Gljive, med i bilje’’

NIŠ

                               U Gornjem Matejevcu je tokom vikenda održana prva manifestacija ’’Gljive, med i bilje’’. Manifestacija je organizovana uz podršku gradskog Fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj i Gradske opštine Pantelej. Posetioci manifestacije su mogli da se upoznaju sa velikim brojem gljiva koje se mogu koristiti u ishrani, i to na izložbi koja je ovom >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << prilikom organizovana. Tokom manifestacije, posetioci su mogli da probaju i nekoliko vrsti čorbi napravljenih od gljiva, ali i različite druge specijalitete koji se spravljaju od gljiva.

                               ’’Gljive, med i bilje’’ je manifestacija koja ima za cilj da afirmiše proizvode iz prirode, domaće kuhinje i udruženja žena sa seoskog područja koja se time tradicionalno bave. Ovu manifestaciju organizovalo je novoosnovano Ekološko gljivarsko društvo ’’Kneginja’’ uz podršku Gradske opštine Pantelej i gradskog Fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj.

                            „Tokom avgusta i septembra, 15 žena je u našem udtuženju sticalo znanje o tome kako se beru i čuvaju gljive i lekovito bilje. Učile su kako od bilja iz prirode da naprave ulja, recimo kantarionovo ulje, koliko kantarion treba da stoji i slično. Osim toga, učile su kako da naprave domaći sapun, a da sve to bude od prirodnih sastojaka i bez ikakvih primesa hemije“, kaže Mirjana Igritinović, predsednica EGD „Knjeginja“.

                             Na manifestacija se mogla videti izložbena postavka gljiva koje rastu na ovom području kao i proizvodi iz prirode, a mogli su se čuti i stručni saveti iz oblasti gljivarstva predstavnika Mikološko-gljivarskog saveza Srbije.

                               „Ovo je prva manifestacija koja se organizuje posle sedam godina u Nišu. Nadam se da će sledeće godine biti više udruženja, da se više okupimo. Ove godine nas očekuje još jedno okupljanje, na Vidrištu kod Neše Travke kada se kuva čorba od sto vrsta gljiva. Ovaj događaj se organizuje već pet godina i to će, nadam se, postati brend Niša u perspektivi. Za sada, koliko je nama poznato postoji samo jedan restoran u Grčkoj u kome se kuva čorba od 55 vrsta gljiva, a Neša to radi već pet godina sa sto vrsta gljiva“, kaže Zoran Jelenković, predsednik Mikološko-gljivarskog saveza Srbije.

                           Ovakve manifestacija su i mesto gde se ljudi edukuju o tome koje gljive su jestive i kako brati gljive, a da se ne uništi njihovo stanište. Kako kaže Jelenković, jedino je ispravno da se oni koje interesuju gljive učlane u neko gljivarsko društvo i tamo nauče o vrstama gljiva.

                            „Gljive se beru i stavljaju u pletene korpe, a ne u kese, kako bi se tokom transporta rasejavale“, jedan je od njegovih saveta.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.