Očajna godina za pčelare

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Sep.2016, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očajna godina za pčelare

Prema procenama Saveza pčelarskih organizacija Srbije ova godina je najgora u poslednjih osam decenija jer su zbog nepovoljnih vremenskih uslova proizveli samo 1.100 tona meda, što je skoro pet puta manje od godišnjeg proseka.

Gubici pčelara će ove godine biti ogromni, tvrde u Savezu pčelarskih organizacija Srbije.

Bagrem i livada nisu medili, voćna paša je prošla loše, a prema ocenama pčelara ni od suncokreta nije prikupljeno dovoljno meda. Ali, nisu samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vremenske prilike uzrok lošeg prinosa.

"Kada odete u prirodu vidite značajne promene zbog silne upotrebe hemije u poljoprivredi. To menja biljni sastav na području na kome živimo pa evo sada već imamo i pojave štetočina, insekata i drugih organizama koje nikada nisu živele na ovom prostoru", kaže Đorđe Mrkić iz Društva pčelara Jovan Živanović.

Na dobit pčelara jednako loše utiče i pojava lažnog meda čija je cena niža od realne, krađe košnica ali i visoki nameti za ispašu pčela. 200 dinara košta postavljanje jedne košnice na Fruškoj gori.

"Na jedan kvadratni metar stane više od četiri košnice. Ako preračunamo to je cena od preko 1.600 dinara po jednom kvadratnom metru Fruške gore, mesečno. Da li postoji toliko skup poslovni prostor u Novom Sadu ili Beogradu? Koliko ja znam, ne", ukazuje Mrkić.

U pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu kažu da će rebalansom budžeta obezbediti dodatnih 10 miliona dinara za rešavanje dela problema pčelara u Vojvodini.

"Sekretar Vuk Radojević je najavio sastanak sa direktorom gazdinstva Fruška gora da pokušamo da oni mogu besplatno doći na te lokacije da vrše ispašu tih 10 – 15 dana", kaže Milorad Malić iz Pokrajinskpg sekretarijata za poljoprivredu.

Domaći pčelari i dalje više meda prodaju stranim, nego domaćim kupcima. U ukupnom izvozu, od otprilike dve hiljade tona godišnje, skoro polovinu čini med dobijen u Vojvodini. Zbog toga pčelari očekuju veće podsticaje za proizvodnju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.