Nestajanje pčela globalni problem

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Feb.2018, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nestajanje pčela globalni problem

U okviru projekta "U korak sa Evropom", danas je u Jagodini održana tribina "Uzroci nestajanja pčela u Evropi i kod nas", na kojoj je o ovom globalnom problemu govorio profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Mića Mladenović.

"Nestajanje pčela je izraženo svuda u svetu: SAD, Izrael, afričke zemlje, zemlje Evropske unije, i kreće se i do 45 odsto", rekao je Mladenović pčelarima Jagodine i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Pomoravlja.

On je naveo da se u Srbiji za četiri godine broj pčela smanjio za 20 do 37 odsto, a u Centru za selekciju matica od 2,65 do 13,04 odsto.

Marković je istakao da ima čak 17 uzroka nestajanja pčela a među prvima su bolesti: varoa i nezemoza, a zatim nestručna upotreba pesticida i insekticida u poljoprivredi.

Nestanak i zdravlje pčela, održava se na privredu zemlje, ne samo kada je u pitanju proizvodnja meda i drugih pčelnjih proizvoda, već i kada je upitanju rod žitarica, industrijskog bilja, voćaka, koje pčele oprašuju, ocenjeno je na ovoj veoma posećenoj tribini.

Tribinu je organizovala Narodna biblioteka "Radisav Nikčević" kroz projekat "Evropa za mene" koji je podržala Delegacija EU.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.