Najviše kijavica zbog polena breze

Izvor: Blic, 29.Mar.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najviše kijavica zbog polena breze

Poleni drveća, najviše breze, napunili su čekaonice domova zdravlja pacijentima koji su alergični. Većinu njih lekari šalju alergolozima, gde se nakon kožnih proba uspostavlja prava dijagnoza. Poleni drveća biće aktuelni do kraja aprila, nakon čega slede poleni trava, koji su i najagresivniji.

Načelnica Opšte prakse u Domu zdravlja „Novi Beograd" dr Ljiljana Jančić kaže za „Blic" da se najčešće javljaju pacijenti sa hroničnim oboljenjima, koje u većini >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << slučajeva šalje alergologu da se urade detaljnija ispitivanja na šta su alergični.

Ono što alergične najviše muči ovih dana jeste polen breze, koji je veoma aktivan u vazduhu unazad desetak dana i trajaće do kraja aprila. Ove godine breza je maksimalno cvetala. Na sreću, prohladno vreme s padavinama kakvo je bilo proteklih dana ide na ruku alergičnima jer snižava koncentracije polena u vazduhu.

- Breza se nalazi u crvenoj, najtežoj zoni alergenosti. Prošla je aktivnost polena topole, sada su aktuelni vrba, jasen i grab, a očekuje se aktivnost polena oraha i hrasta. Zato je potrebno da se s prvim lepim danima svi građani koji imaju alergijske probleme obrate lekaru i uvedu ili usklade terapije - ističe Mirjana Mitrović, koordinatorka programa za polen u Agenciji za zaštitu životne sredine.

Alergolog u Zavodu za plućne bolesti u Beogradu dr Zorica Plavšić upozorava da ako se više godina u istom periodu javljaju isti simptomi kao što su kijanje, svrab u očima i nosu, pojačana sekrecija iz nosa ili suvi kašalj, najverovatnije je reč o alergiji.

- Ukoliko se ovi simptomi jave, prvi put baš ovog proleća, svakako treba otići kod lekara, koji će zatim proceniti da li je reč o alergiji ili je samo prolazna prehlada ili infekcija. Građanima savetujem da nikakve lekove ne uzimaju samoinicijativno. Nova generacija antihistaminika su odlični lekovi, ali ih ne treba uzimati bez dogovora sa lekarom. Ono što pacijenti mogu sami jeste da upotrebe fiziološki rastvor ili sterilnu morsku vodu i njima isperu sluzokožu nosa nakon povratka iz šetnje. Očekujem mnogo više pacijenata kad počne aktivnost polena trava - rekla je za „Blic" dr Plavšić.

Da bi se utvrdilo na koje supstance su pacijenti alergični, podvrgavaju se testovima na koži. Ove kožne probe podrazumevaju da je koža pacijenta izložena supstancama koje izazivaju alergiju - alergenima, a onda se pregleda da li ima znakova alergijske reakcije. Zahvaljujući ovim testovima i istoriji bolesti, može se utvrditi da li su kijanje i ostali simptomi izazvani alergenima i koji od njih izazivaju alergiju. Na osnovu dijagnoze, lekar može da odredi način lečenja koji uključuje izbegavanje alergena, lekove ili imunoterapiju.

Izbegavati prepodnevne šetnje

Lekari upozoravaju da su najveće koncentracije polena pre podne kada je sunčano i vetrovito vreme. Posle podne, u kasno veče i posle rose ili kiše treba ići u šetnju i provetravati prostorije.

Takođe lekari preporučuju da se od 11 sati do kasnih popodnevnih sati otvaraju prozori u domovima.

Kalendar alergija

polen drveća - mart, april

polen trava - od maja do jula, nekad i do kraja avgusta

polen korova - od kraja jula do oktobra

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.